pátek 13. března 2015

Jeffery Deaver: Sběratel kůží


Jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů kriminálek. Mám skoro všechny jeho knihy koupené a určitě všechny přečtené. Vám, co máte rádi zapeklité zápletky, které mají překvapivé konce, doporučuji rozhodně. Ano, má i slabší chvilky :-), ale já mu je prostě odpouštím, protože....kdo je nemá, že?




Pojďme k jeho druhému sběrateli ( kdo mi napíše, který byl ten první?).

Lincol Rhym, kvadruplegik s hlavou bystrou jako málokdo a jeho krásná přítelkyně Amélie, to je dvojka, která si rozumí beze slov. Tito dva, plus dalších pár, vyšetřují vraždy, které se dějí dle vzoru toho druhého sběratele....nebo ne?

Vrah zabíjí originálním způsobem, aplikuje jed do kůže tím, že oběť tetuje. To by ale nebyl správný saďour, kdyby jed byl jen tak ledajaký. Je to výtažek z jedovatých rostlin. jednou z Andělské trumpety, podruhé z Ruzpuku.....smrt je pomalá a bolestivá. A co takhle Oleandrový pokoj? Tajemství....

Ano, tajemství a překvapení, to je to co mě na těchto knihách baví. Tady si většinou určíš pachatele a ono prd- ten tvůj vrah je hodný strejda a vrah je .....někdo úplně jiný :-) Myšlenkové pochody Rhyma jsou excelentní, každý jen tak mimochodem vyřčený detail, může vést k vrahovi.

Slabá chvilka této knihy, dle mého názoru, je jakási překombinovanost vztahů. Každý se zná s každým a nikdo s nikým.....no, vím, tohle nikomu nic neřekne :-) Ale nechtíc prozradit mnoho, nemůžu jinak.

Pravdou je, že mě v této knize docela štval Hodinář ( to je ,,hrdina" jiné Rhymovi sady). Respektive vztah Rhyma k němu. Takový jakýsi obdiv až úcta...k vrahovi?! Proč?!!! A co leze do knihy o někom jiném?

V každém případě doporučuji a těším se na další.




8 komentářů:

  1. Míšo jak je možné, že ti mizí komentáře ? Vždyť jsem ti sem psala :o)) odpověď na otázku - Sběratel kostí byl první - a ty jsi mi odpověděla - Bingo. A je to pryč.... Ála

    OdpovědětVymazat
  2. No fakt....to nechápu :-( Kde se mám koho zeptat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš nějaké časovém omezení? Já to nechápu také :o(((

      Vymazat
    2. Nemám, asi jsem to nechtěně smázka sama:-( To je tak, když dostanu nový nástroj ( ipad) a neumím s ním pořádně pracovat :-)

      Vymazat
  3. Já od něj četla jen Sběratele kostí (kdysi dávno) a musím říct, že se mi to líbilo.. a teď mi i kamarádka furt básní o tom, jak jsou super všechny díly, tak příště třeba sáhnu po tomhle :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete detektivku, kde do poslední stránky nevíte kdo je pachatel, kde zvraty jsou nečekané a vyšetřovatel nevyzpytatelný, tak jděte do Deavera :-)

      Vymazat
  4. Neříkejte mi, že ani v tomto díle nebude Hodinář dopaden. Já jsem zrovna u hořícího drátu a doufala jsem, že už bude chycen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Neřeknu :-) Ale budu ráda, když mi pak napíšeš co na to říkáš :-)

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.