neděle 28. června 2015

Cheryl Strayed: Divočina

Někdy se člověk ztratí, a aby se znovu našel, musí jít někam, kde je ještě ztracenější, aby mohl najít správnou cestu......Takový jsem měla z knihy pocit.


 Oficiální anotace: 

Pozoruhodně upřímný autobiografický příběh ženy, která se po traumatických událostech rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť.
V šestadvaceti letech si Cheryl Strayedová, po smrti své matky a krachu svého manželství, myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že již nemá co ztratit a učinila nejimpulzivnější rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington.
Hrdinka, bez jakýchkoli znalostí o přežití v divoké přírodě, se nevyhne střetnutí s chřestýši a medvědy, překonává úmorná vedra či rekordní sníh. Napínavé vyprávění okořeněné humorem živě zachycuje strach i radost mladé ženy tvrdě si razící cestu k cíli navzdory mizivé šanci na úspěch. Pouť ji téměř dožene k šílenství.


Můj názor: 

Mám ráda opravdové příběhy, biografie. Přesto jsem knihu četla relativně dlouho, asi týden, což je znak toho, že mě až tak moc nebrala.  
Chápu pohnutky Cheryl vydat se na tak drsnou pouť, chápu, že si chtěla o samotě vyčistit hlavu a utřídit myšlenky. Je mi jasné, že v drsném terénu plném nebezpečí, si nejjednodušeji člověk uvědomí, že může být i hůř. 
Každopádně nemůžu s čistým svědomím doporučit. Ani nevím proč......je to prostě ten typ knihy, kdy si řeknete: " Fajn, je dobrá, že to zvládla." Odložíte ji a už ji nikdy do ruky nevezmete. 

Podle knihy je natočený film, kde hlavní roli hraje Reese Whitherspoon. Samozřejmě chtít srovnat knihu s filmem, je jako srovnávat mascarpone se zakysanou smetanou :-) 
Reese je tam dost dobrá a příroda nádherná, ale kdybych nečetla knihu, nevěděla bych o čem film je.

ZDE odkaz na anotaci k filmu.



7 komentářů:

  1. Já si tuhle knížku koupila v dubnu a začala jsem ji číst až teď. Koupila jsem si ji vlastně jen kvůli filmu, protože mě hodně zaujal trailer, tak jsem si řekla, že knížka bude určitě bomba. Zatím jsem na 60 stránce a nějak moc to nehltám..

    Life By Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až ji dočteš, tak mi napiš názor. Zajímá mě, jestli se nakonec bude líbit nebo budeš mít takový rozporuplný názor jako já.

      Vymazat
  2. já jsem tuhle knížku ještě nečetla, ale mám ji v plánu, protože si ji chci přečíst dřív než uvidím film. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem a po druhé číst nebudu. Přesto to ale nebylo to nejhorší, co jsem letos četla :-) Tu jsem o tom psala já: http://www.caffecalpurnia.cz/2015/03/kniha-divocina-aneb-1-770-kilometru-za.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem letos četla něco, co bude Top v mých netipech. Už brzy napíši recenzi.

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.