sobota 30. ledna 2016

Řízky naruby

Když chci rodince udělat něco, čím udělám radost opravdu všem, včetně sebe, udělám k obědu řízky naruby. Je to naprosto dokonalé, voňavé a přitom ne příliš složité jídlo.

Co budeme potřebovat:

  • vepřové řízky - kdo má rád krkovici, ať jde do ní. Kdo dává přednost kotletě, použije kotletu, absolutně nehrozí, že by byl řízek suchý.
  • uzená slanina, špek, bokovina...každý tomu říká jinak, já apeluji na jedno - ať je opravdu dobrá. Slanina totiž dělá šťavnatost a chuť masa. Koupit nějaký levný špek nebo anglickou....asi to bude taky k jídlu, ale nebude to nej :-)
  • cibule - nakrájená na půlměsíčky
  • vejce, sůl, strouhanka, sádlo ( nebo olej)

Postup:

Domácí vepřové kotletky


Slaninu nakrájenou na silnější proužky, rozděl na 3 (2) části, podle toho jestli budeš dělat jen jednu vrstvu řízků nebo máš menší nádobu (jako já) a budeš vrstvit. Cibuli, nakrájenou na půlměsíčky, taky. Jednu část rozprostři do nádoby, ve které budeš řízky zapékat v troubě. Já použila ohnivzdornou mísu.


Slanina z Vomy - jedna z nejlepších

Krájíme a nepláčeme...

Na dno zapékací míse připravíme slaninu a cibuli....

Na pánev dej rozehřát sádlo nebo olej. Plamen ( mám plynový sporák:-)) bude celou dobu opravdu velký. 
Mezi tím osol řízky a teď to přijde - šup s řízkem do STROUHANKY, pěkně ho v něm obal a hop do VAJÍČKA. Ano, v tom je to kouzlo, je to obráceně než se řízek tradičně balí. Mouka chybí úplně.

Není nad domácí vajíčka....ta barva....

....válení ve strouhance....

...koupání ve vajíčkách...

A teď opatrně s řízkem do, hodně, rozpáleného sádla/oleje. Když bude omastek málo rozpálený, vejce se rychle nesrazí a připálí se k pánvi. Proto pořád apeluji na ROZPÁLENÝ tuk.

....a opalování v oleji ( sádle)...

...jedna strana...

Dvě minutky z jedné strany, minutu z druhé strany a šup s řízkem do pekáčku, ohnivzdorné nádoby či něčeho v čem to budete strkat do trouby.

...a druhá taky. No, nevypadají krásně už teď?
První pán na holení....

Na řízky dej další část slaniny a cibule. Pokud použiješ větší nádobu, nemusíš řízky vrstvit. Dáš cibuli, slaninu, na ně řízky a zase cibuli a slaninu. Já dávám další vrstvu řízků a končím slaninou a cibulí.



Teď na všechno naleju cca 1 dcl vody. Uzavřu nádobu a šup do trouby. 
Vždycky mám problém, když chce někdo vědět na jak dlouho. I dceři říkám: " Až to bude hotové." :-) Já vím, dost nepřesný termín. Takže cca 45 - 60 minut.

Uzavřeno a šup do trouby....

Za chvilku se začne po bytě/domu linout neskutečná vůně...to dělá ta DOBRÁ slanina. Vůně se nezastaví u vchodových dveří, ale nese se chodbou a vaši sousedi čichají a bouchají na dveře domáhaje se receptu :-)



Ta kombinace chutí, kdy do masa vsákne šťáva z cibule a slaniny, navíc je maso provoněno uzenou vůní slaniny....prostě je to lahoda.

Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši nebo jen vařené brambory.

Ještě tam chybí zelenina, ale tu jsem musela teprve krájet. Tak je fotka jen tak halabala :-)


Dobrou chuť.

5 komentářů:

  1. No tak toto musí být ňamina :-) díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tyhle řízečky mám taky ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj a děkuji za komentík na Duze:-)také jsem se podívala kdo že mi to píše,jsem ráda,že poznávám pro mě novou blogerečku a nové nápady!Ten obrácený řízek mě mimo jiné:-)zaujal ,dělám ho trošku jinak ,ale tvůj vypadá fantasticky!!!Tak díky za návštěvu a tip!Zdraví Dája

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.