neděle 20. března 2016

Španělský ptáček

Tohle jídlo jsem jako dítě neměla ráda, hlavně okurku v něm. Jak šel čas a můj vkus, chutě i názory se měnily, zamilovala jsem si i Španělské ptáčky.

Kdo ví kde vznikl název tohoto tradičniho českého pokrmu?

Já se po tom nikdy nepídila. Každopádně jsem na něj dostala obrovskou chuť, doma mi to schválili, takže.....tady je recept.
Ještě poznámka proč tento klasický a notoricky známý recept píšu? Nu proto, že jsem ve svém okolí zjistila, že už ho mnoho mých kamarádek nevaří, protože za A) neví jak a za B) je PRÝ složitý na přípravu.
Chci všechny přesvědčit, že složitý rozhodně není.

Ingredience:





  • Hovězí plátky, nejlépe roštěnec- já měla kýtu z mladého býka ( Lidl)
  • Cibule- nakrájet na kostičky
  • Uzená slanina- nejlépe domácí :-)- nakrájej na proužky
  • 2 vejce - vařená, 1 nakrájej na dílky , 2 zatím nechej vcelku
  • Sterilované okurky - nakrájet na proužky
  • Klobása- opět domácí :-)- nakrájej na proužky
  • Plnotučná hořcice
  • Sůl, pepř, mouka
  • Nit
Postup:

Plátky masa rozklepej na tenko, ale pozor ať v něm neuděláš díry.

Nejlépe se naklepavá, když máš na někoho vztek :-)

Teď je osol a opepři z obou stran. Potři jednu stranu hořčicí.


Na jeden konec naskládej vedle sebe proužek slaniny, okurky a klobásy. Na ně vejce ( nebo vše vedle sebe, na tom nezáleží).




A teď zaroluj, maso pořádně utahuj, aby byl závitek pevný. Nic na tom není. 
Dej si špulku s nití do hrníčku ( nebude ti utíkat do všech stran) a rolku omotej, čímž ji zpevníš.


Už teď je to krásné.....

A máš za sebou nejkomplikovanější část receptu.

V hrnci rozpal olej nebo sádlo a ptáčky ze všech stran orestuj. Teď je vyndej a do výpeku přidej, na kostičky nakrájenou, slaninu a cibuli.

Tuk musí být opravdu rozpálený.




Až bude cibulka zlatá, přídej cca lžíci mouky, zarestuj ji a dej ptáčky zpět, zalej vodou ( nebo vývarem, ale není nutný), malinko osol. Ptáčci se teď budou dusit cca 1, 5 hodiny. Čas je velmi individuální, záleží na mase.



Občas přilej vodu. A teď příjde něco, co asi každý nedělá. Tedy, moje maminka to tak nedělala, ale já to jednou zkusila a už to nedělám jinak :-)



Asi po hodince přidej k masu, na kostičky nakrájené, všechno co je uvnitř, tzn. 1 okurku, půl klobásy a 1 vejce. Omáčka tím získá výbornou chuť a krásně doplní ptáčky. Já ji miluji i samotnou, bez masa, jen s přílohou. Jo, a teď je ta pravá chvilka opět ptáčky vyjmout, sundat nit a vrátit. Není totiž nic horšího, než muset nit sundávat až když je ptáček naservírovaný.


No a jedeme do finále. Maso je měkké, šťáva tak akorát hustá.....stačí dochutit, malinko pepře, sůl...a to je všechno. Řekněte, co je na tom složitého?






Jako přílohu doporučuji rýži.

Bytem se line záviděníhodná vůně, rodině se sbíhají sliny a vy máte úžasný pocit, že jim dáváte výbornou, tradiční pochoutku :-)

Napište mi, jestli děláte tradiční české jídla. Inspirujte mě vlastním receptem.



16 komentářů:

  1. :-D - s okurkou ve španělském ptáčkovi jsem se taky smiřovala dlouho. Ale smířila, jen do omáčky bych ji ani teď nechtěla (nemám ráda ani znojemskou), takže omáčku děláme klasickou. A místo klobásy dávám párek a místo kousku celého vajíčka vaječnou smaženici (patlám ji jako další vrstvu na hořčici).
    A klasiku občas děláme - svíčkovou, kuře na paprice, pečené kuře s nádivkou, guláš, houbovku, vánočního kubu...

    OdpovědětVymazat
  2. Moje mamka taky dávala smaženici, ale já míchaná vajíčka nemůžu. A okurka v omáčce dodá jemnou kyselost, ale to je na každém.....

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera :) A měla jsem to úplně stejně, jako dítě jsem neměla ráda ani hovězí, ani vejce, natož teplou okurku :D Ovšem teď bych si pořádně na talíř naložila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sklidila jsem pochvalu a řad Myšího kožíšku :-)

      Vymazat
  4. Teda Miši, vypadá to luxusně! A ta vůně jde až k nám! Jinak taky jsem dlouho tomuto jídlu odolávala až si jej následně zamilovala:) Jinak název pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Navíc masový závitek vypadal jako oškubaný ptáček, takže odtud vznikl název Španělští ptáčci. Nic moc romantika, že?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu žádná romantika :-) Každopádně děkuji za rozšíření obzorů.

      Vymazat
  5. až po vyjmutí měkkého masa to dělám stejně. Maso vyndám a do omáčky naleji smetanu, popřípadě zahustím trochou mouky a nechám provařit. Potom vrátím maso zpět. Podáváme s hosukovým nebo karlovarským knedlíkem. Recept mám od své babičky, která pocházela z východního Slovenska, ale s dědou vojákem se stěhovali z jednoho konce republiky na druhý, od Aše až do Košic, tak nevím, odkud přesně tento smětanový ptáček pochází...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O verzi se smetanou jsem slyšela, ale nezkoušela. Každý má nějakou svou vychytávku :-)

      Vymazat
  6. Vypadá to výborně. Když jsem byla menší, tak jsem španělské ptáčky taky moc nemusela, nechutnalo mi to, ale časem mi tohle jídlo přestalo vadit a sním ho. Jen ho doma moc nevařím, ale dle tvého receptu vypadá vše jednoduše. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji vyzkoušet, můj manžel se olizoval až za ušima :-)

      Vymazat
  7. Španělské ptáčky mám ráda. Už jsem je dlouho nevařila. Dělám klasiku nebo jak se u nás říká rozpuštěné ptáčky. To se dusí plátky hovězího a potom se do omáčky přidají všechny ingredience co patří do ptáčků, tak je dáváš ty k ptáčkům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přestě tak dělám ptáčky, když se mi nechce se s nimi balit :-) a říkám jim Ptáčci na placato.

      Vymazat
  8. Kdyby zde nyní vedle mne seděl muž, začala by polykat. Španělské ptáčky miluje (no doufám, že ne více než mne :o)), to by mne mrzelo) a připravuji je stejně jak zde popisuješ. A když se dává pokrájená náplň jen do omáčky - tak to je prý rozstřelený ptáček :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
  9. Člověk se až diví, jak je vaření snadný, když to zkusí....a najednou já, býbvalá přebornice v ohřívání mražené pizzy doma vyvářím a peču...Je super, že jsi sepsala takový celkem základní recept české kuchyně, to s emoc často nevidí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? Tolik lidí mi psalo, že podle tohoto receptu, je to opravdu jednoduché.

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.