sobota 23. července 2016

GILLY MACMILLAN: SPÁLENÁ OBLOHA

Život se může změnit v okamžiku, ve vteřině. Z krásné neděle je nejhorší den vašeho života. Stane se to, co je nejhorší noční můrou každého rodiče....ztratí se vám dítě.

A tohle se stalo Rachel.





ANOTACE:
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. A umí ho vykreslit nejen Gillian Flynnová...
Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo?
Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně.
Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět.
Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?
Sugestivní, originální psychothriller – bestseller vycházející v sedmnácti zemích – je určen všem, komu utkvěla v paměti atmosféra románů Ostré předměty a Temné kouty.

" Smrt dítěte je strašná věc, se kterou se musíte vyrovnat, i když za ni koneckonců nenesete zodpovědnost, protože jste udělali všechno, co se dalo."

Neudělala nic neobvyklého. Jen vyslyšela prosbu svého osmiletého syna Bena, se kterým byla na procházce v oblíbeném lese, aby směl doběhnout na určené místo, sám. Je už přece velký a má s sebou svého psa. Je to jen kousek a ona je za chvilku dojde.
Chvilka přemlouvání a Rachel souhlasila. Co se může stát v oblíbeném lesíku?

Všechno!



Jen málokdy se mi u knihy, která se dá zařadit mezi psychologická dramata, stává, že mám chuť si určité věty či pasáže podtrhnout či jinak označit. Tady jsem to měla chuť udělat několikrát. Například stranu 254 a 255 celou :-)

Autorka bravurně vystihla postoje okolí vůči matce samoživitelce, která ztratila dítě. Jejich dedukce, předpoklady a automatické závěry. Odsuzování a jednoznačné závěry, že za všechno může ona.

Pátraní po Benovi je v knize věnováno dost času, ale mnohem více je dopřáno právě psychologickému aspektu dopadajícímu na matku. Tomu jak nedokáže uvěřit v hyenismus lidí i novinářů. Tomu, jak silné jsou sociální sítě a jak mohou ublížit.
A život se jí otočí naruby ještě jednou....když se dozví, že všechno, čemu dosud věřila, je jinak.



Vyprávění je z pohledu Rachel a pohledu Clema, což je vyšetřovatel. Obě linie jsou srozumitelné, a obě mají svůj příběh.

Mě kniha bavila od první do poslední stránky. Absolutně jsem netušila kdo je pachatel, i když to tentokrát nebylo až tak důležité.Tento debut se autorce povedl na 100% a já se těším na další knihu.

" Hodiny by neměly tikat, plíce by neměly vyměňovat kyslík za oxid uhličitý a srdce by nemělo pumpovat krev. Měly by začít normálně sloužit, teprve až se Ben vrátí. 
Cokoli jiného byla jeho urážka, urážka toho, co asi musel snášet."


Děkuji knihkupectví MARTINUS za možnost mít tuhle krásnou knihu ve své knihovně. Nálepku SVĚTOVÝ BESTSELLER si rozhodně zaslouží. Na tomto odkaze si můžete přečíst i ostatní recenze na knihu.

HODNOCENÍ




12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, mě kniha taky dostala.
    Jinak krásná Andělka, taky je sbírám 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je naprosto výborná. Andílků mám pár, nechci říct, že je sbírám, aby se mi nerozrostli neúměrnou mírou :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, mě kniha taky dostala.
    Jinak krásná Andělka, taky je sbírám 😉

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu se chystám hlavně kvůli tomu zaměřební na prožívání hlavní postavy - to mě v příběhu stejně vždycky zajímá nejvíc :) Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Ja knihu jeste necetla, ale dosti mne laka:-) Moc pekna recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Po knize už do jejího vydání pokukuji, tak snad se k ní tady jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knížce slyším poprvé, ale moc mě zaujala :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.