středa 10. srpna 2016

JOHN SAUL: NEMILOVANÍ

Tuto knihu jsem koupila v Levných knihách. Měla jsem chuť na něco mrazivého, hororového. Obrázek na obalu je děsivý dost a anotace zajímavá.



Kevin Devereaux není na svoje příjmení hrdý, i když by mohl být. Jmenuje se tak celé jedno městečko, které založili jeho předci. On z něj odešel už dávno a nikdy se tam nechce vrátit. Co na tom, že tam žije jeho sestra a matka? On má svoji rodinu jinde.



Člověk míní a osud mění.....Matka umírá a chce Kevina vidět. Co mu zbývá než sbalit rodinu - ženu a dvě děti - a jet tam, kde to nenávidí. Za tou, kterou nenávidí.

Jeho sestra Marguerite je ta, která zůstala, aby se o matku starala. Aby se jí nechala psychicky týrat, aby snášela její stařecké vrtochy..... Marguarite, která před sebou měla skvělou budoucnost, když se jako mladá věnovala baletu. Až do osudné chvilky, kdy měla úraz.



Proč chce Kevin v nenáviděném místě najednou zůstat?
Vidí Kevinův osmiletý syn Jeff opravdu duchy?
Proč má Kevinova manželka z domu husí kůži?
A co Julie, Kevinova dcera, čeká ji osud úspěšné tanečnice, tak jak kdysi její tetu?



Kniha má statut hororu...No, nevím. První třetina knihy se vlekla, byla vcelku nudná a já četla dál jen proto, že mezi řádky bylo tajemství. Dál mě hnala zvědavost - co v tom bude?

Ve druhé třetině se to pomaličku rozjíždělo a napětí stoupalo.

Aby to v poslední třetině vygradovalo tak, že to ten statut hororu fakt dohnalo. Skoro až moc, ale pokud to má být horor, tak to tak má být.

Takže ji nakonec hodnotím jako průměr. Na Kinga to nemá, ale četla jsem mnohem horší. Určitě doporučuji všem, kdo má rád strašidelné domy, chytré kluky a šílené......ženy.

ANOTACE:
Kevin ze svého rodného města před lety utekl i proto, že se jmenovalo stejně jako on: Devereaux. Jeho předci je založili k velké slávě, ale město nakonec zpustlo stejně jako jeho rod. Spornou slávu připomíná už jen zchátralé rodové sídlo, které obývá poslední strážkyně tradic Helena Devereauxová: Kevinova zlá, sobecká a egoistická matka.
Nyní však tato tvrdá žena umírá a ještě než opustí tento svět, chce vidět syna. A Kevin jede s celou svou rodinou zpátky na jih, skoro proti své vůli, jako by ho tam cosi táhlo. Proč se znovu a znovu sám sebe ptá, zda se odtamtud vrátí?
Ihned po příjezdu shledá, že dům je stejně tajemný a zlověstný jako jeho obyvatelka. A nic se na té ponuré atmosféře nezmění ani po Helenině smrti. Jako by dům nasál všechny hrůzy a bolesti, které se v něm odehrály, a teď je předkládá pozůstalým. Starobylé zdi nastolují bolestné vzpomínky na nevyřešené vztahy, v nichž zoufale chybí láska. A Kevin má neodbytný pocit, jako by jeho matka stále žila...


HODNOCENÍ:


3 komentáře:

  1. Mám to s knihou úplně stejně... jednou nadšená, chvílemi jsem se nudila. Za mě také průměr.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jak se koukám, jsem asi jediná, která z ní byla maximálně nadšená! :D Bavila mě od prvního do posledního písmena a maximálně jsem si ji užila <3

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.