středa 7. září 2016

R. J. PINEIRO: PÁD

Tuhle knihu jsem si chtěla přečíst, protože měla skvělé recenze. Je to jiný žánr než běžne čtu, a tak jsem si řekla, že je třeba rozšiřovat obzory a napsala si o ni v rámci spolupráce s BARONETEM, KLIK.






V mnoha článcích jsem četla, že nelze knihu moc popisovat, aby se mnohé neprozradilo. I to mě velmi lákalo. Námět je velmi zajímavý, uznejte sami.

Manželský pár pracující pro NASA, kdy ona je geniální vědec, vymýšlející oblek pro skok z obrovské výšky. Navíc je výborná v počítačích ( vždyť je bývalá členka hackerské skupiny).
On je ten, kdo skok provede. Je vycvičen ve všem co si dovedete představit. Bývalý voják, který prošel Afganistanem, z jedné mise se vrátil jako jediný přeživší atd. Takový James Bond 007.





Vše je naplánováno, oblek připraven, Jack je vystřelen do vesmíru a čeká na bod, kdy může skočit.....A pak skočí. 
Na Zemi je očekávám, je vypočítáno kam přesně dopadne, kamery běží, novináři podupávají.....

.....a on dopadne...ovšem nikde nikdo, tma, Země je nějaká jiná....A teď to teprve začne.


Nevím jak to správně napsat, abych knize neublížila, protože je fakt dobrá. Takže začnu tím, že to opravdu není můj oblíbený žánr. Je pro mě příliš akční ( vyloupané oči, kastrace), je v ní mnoho technických údajů, kdy jsem mnohdy netušila vo co gou a taky hodně fyziky ( jsem na humánní oblasti :-)). Takže jsem občas musela čist odstavec několikrát, abych ho pochopila a některé technické věci jsem vůbec nepochopila.

Když pominu tyhle skutečnosti musím uznat, že příběh je výborný. To co se stalo je úžasně zajímavé a nemyslím si, že je to až tak sci-fi. Určitě ne v blízké budoucnosti. 

Příběh je psaný ve dvou rovinách, z důvodu, jenž nemůžu říct. Ač běžně nemám problém vyznat se, tady se mi sem tam nedařilo. Stalo se, že jsem přečetla stránku a až pak pochopila, že jsem zase někde jinde. Prostě skončil odstavec a v dalším už jsem byla jinde.

Rozhodně můžu doporučit všem, kdo miluje sci-fi, akci, fyziku, násilí a zajímavou futuristickou myšlenku.
Skoro se mi chce napsat, že je to román pro muže :-) 

Děkuji knihkupectví BARONET za poskytnutí výtisku, který můžete koupit TADY.

ANOTACE:

Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá…
Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě předvídatelných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu.
Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!

HODNOCENÍ




6 komentářů:

  1. To vypadá dobře, sci-fi mám moc ráda. Jinak super obrat - až se mě někdo zeptá na něco, kde se předpokládá znalost fyziky, řeknu, že jsem zaměřená na humánní oblasti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sci-fi není úplně můj oblíbený žánr, takže bych si knihu zřejmě vůbec ani nevybrala, ale můj muž když už vezme knihu do ruky, tak tohle by ho mohlo zaujmout, ten sci-fi rád :o).
    Zdravím Míšo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzy bude soutěž a možná, že právě o tuhle knihu :-)

      Vymazat
  3. Scifi mám ráda, ale nesmí to být úplně přitažené za vlasy :) Taky jsem spíš humanitní typ, u Příliš mnoho Kateřin mi vadily ty matematické poznámky. Ale na tuhle knížku se podívám, vypadá rozhodně zajímavě :)

    Maggie
    maggiemauve.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Sci-fi já ráda, což o to, ale musí to být z vesmíru :-) A ten tu nebyl, zato zde byla samá akce a místy dost drsné. Přitom tam obálka vypadá tak lákavě..

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.