pátek 30. prosince 2016

KATHERINE HOWEOVÁ: Posedlost

Hlavní hrdinkou je dospívající slečna Coleen. Studuje na prestižní dívčí škole a její největší touhou je dostat se na vysněný Harvard. Zdálo by se, že se nic moc nemůže stát. Coleen se musí hodně učit, mít hodně vedlejších zájmů, do toho se chce chodit bavit s kamarádkami. Zkrátka typický život teenagerů.

Jenže pak se ve třídě objeví záhadná nemoc. Příznaky jsou u každého trochu jiné - křeče, pěna u pusy, vypadávání vlasů, zvracení krve..... Co se to děje na prestižní škole?



V knize je ovšem ještě jeden příběh. Vypráví ho Ann. Píše se rok 1706. Ann vypráví šokující pravdu o tom, co se stalo před pár lety....v roce 1692....ve vesnici kde žije. Ta vesnice se jmenuje...SALEM!

Oba příběhy mají svou dějovou linku, nikde se nestřetnou a zdá se, že nemají nic moc společného. Ale je to tak?


Zvláštností knihy je, že obě dějové linky jsou inspirovány skutečnými událostmi. Autorka si oba příběhy přizpůsobila a vytvořila velmi zajímavou verzi toho, co se stalo. Děj plyne pozvolna, je uvěřitelný a zajímavý.
Jedinou výtku dávám přemíře postav. Obvykle nemám problém se orientovat v tom, kdo je kdo. Ale tady jsem se několikrát vracela a zjišťovala která osoba je která.

Komu je kniha určena? Mám trochu problém ji zařadit...nejspíše adult literatura, pro ty, které mají rádi hlubší myšlenku. Ale já adult dávno nejsem a knihu jsem přečetla s chutí :-)

HODNOCENÍ:



ANOTACE:

V posledním ročníku Akademie svaté Jany v Danversu v Massachusetts to pořádně vře. Studentky se připravují na pohovory na vysoké školy, soupeří o to, která z nich skončí jako nejlepší absolventka ročníku, prožívají první lásky. Všichni očekávají, že dívky velký tlak zvládnou. Jenže se mýlí.

Nekorunovaná školní královna se uprostřed hodiny zhroutí s podivnými křečemi a tikem. Lékařská záhada. Nemoc se ale vzápětí rozšíří a brzy už začíná stejnými symptomy trpět stále víc studentek exkluzivní dívčí střední školy. Mají křeče, ztrácejí vlasy, dostávají prudké záchvaty kašle. Školu svaté Anny zachvátí panika, šíří se klepy a dohady, propuká hysterie.

Případu se brzy chytnou média a vypuká horečnatá snaha odhalit příčinu potíží studentek. Může za to očkování? Znečištění životního prostředí? Stres? Nebo to snad dívky jen předstírají? Jedině Colleen, která pracuje na zvláštním projektu o čarodějnických procesech v Salemu, si uvědomuje zvláštní shodu okolností. Jejich město se kdysi dávno jmenovalo Salem, a už před třemi sty lety tu skupina děvčat trpěla podobnými příznaky... 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.