úterý 11. dubna 2017

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Asi ho všichni znáte, ale tady je recept jak ho dělám já.

SUROVINY:
  • medvědí česnek - já ho měla třetinu igelitové tašky
  • 10 dkg vlašských ořechů - nadrcené najemno
  • 10 dkg parmazánu - nastrouhaný najemno
  • sůl - já dala růžovou himalajskou, protože ji mám doma
  • slunečnicový olej


POSTUP:

Česnek jsem rozmašírovala v sekáčku se solí. Nezkoušej mixér normální ani ponorný.  Normální to neutáhne a ponorný bude celý omotaný vlákny a ty se zbytečně rozčílíš :-)
Přidej ořechy česnek a olej.


Napěchuj do skleniček, zalej olejem a uskladni v lednici.
Údajně vydrží až 2 roky, ale to je neověřené. U nás nevydrží ani měsíc.
Přidávám ho klasicky ke špagetám, ale i na brambory, výborné je na plátku kuřecího masa, ale i jen na chleba.



A trocha moudrosti z internetu:

Použití medvědího česneku:

Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo při dezinfekci v domácnostech.
Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Listy i stonky mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí. Časté je také uložení nasekaných nebo pomačkaných listů v oleji.

Použití v kuchyni

Medvědí česnek je nejlépe jíst za syrova. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“.  
Dává často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd.  Nejlepší však je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.





12 komentářů:

  1. Jednoduchý recept, to mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem medvědí česnek nezkoušela, ale všude je různých receptů, že budu muset :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí, když si ho dáč na chleba s máslem. To je dobrota...

      Vymazat
  3. Mám na něj zálusk ♥ Jsi šikovná ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to bych hned ochutnala. Medvědí česnek mám ráda, škoda, že už ho mám skoro všechen sklizený:-(
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  5. Já na medvědí česnek hlavně nemám zdroj. Ani u nás na našem sídlištním trhu ho nikdo neprodával... Takže pokud pesto, nejspíš bazalkové (pokud mi poroste)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ze sídliště, ale kousek lesa tady máme a tam jsou ho celé koberce.

      Vymazat
  6. jeeej, aj ja som si asi pred týždňom robila takéto pesto :) použila som ale mandle :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.