sobota 26. srpna 2017

YRSA SIGURDARDÓTTIR: Pamatuji si vás všechny

Moje první kniha od Yrsy. Četla jsem mnohé recenze na knihy, které vydala v hlavní roli s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Ale jednoduše jsem měla v merku jiné, dle mého názoru, zajímavější knihy.




Styl severských detektivek mi k srdci nepřirostl. Jsou psané jaksi stroze, neemotivně, drsně. Ale taková je nejspíše mentalita seveřanů. Tak žijí, myslí a píší :-)
Nakladatelství METAFORA se Yrsou jen hemží a tak jsem si řekla, že tuhle islandskou pisatelku vyzkouším.
Její styl psaní je přesně takový jak jsem popsala výše - drsný a bez příkras.


Kniha vypráví dva příběhy, které spolu ( možná) nesouvisí.
Freyr je lékař a psycholog, který si prošel obrovskou tragédií. Před 5 lety zmizel jeho syn. Nikdy se nenašel.
Jemu se rozpadlo manželství. Bývalá žena mu často nelefonuje, nesmířená se ztrátou, zoufalá a přesvědčená, že Benni ( tak se syn jmenuje) ji navštěvuje ve snech a prosí ji, aby mu pomohla.
Freyr je přizván k vyšetřování vandalismu ve školce, kde někdo počmáral stěny zvláštními nápisy.
V průběhu vyšetřování se zjistí, že něco podobného se už kdysi stalo....před léty....v době kdy zmizel jiný chlapec.


Další vyprávění nás vede na ostrov, kde je opuštěná vesnička Hesteyra. Tam míří manželský pár Katrín a Gardar, spolu s čerstvou vdovou, jejich kamarádkou, Líf. Koupili tam dům, který chtějí proměnit v penzion.
Jejich seznámení s domem je rozpačité....a postupně děsivé. Kroky, šepotání, postava malého chlapce, bezbarvé ruce na okně, rozházené mušle v době, odpudivý zápach.....co se to na Hesteyri děje?

A jak spolu oba příběhy souvisí?


Samozřejmně všechno souvisí se vším. Kapitoly se střídají a vlastně by se daly číst každý zvlášť. Do určitého okamžiku :-)
Příběh je napínavý, má spád a pohybuje se na pomezí thrilleru a horroru. Je tak hezky uvěřitelný i neuvěřitelný. Místy velmi opravdový a místy o věcech mezi nebem a zemí.
Knihu jsem přečetla za tři dny, což znamená, že jsem ji v podstatě hltala, když uvážíme, že čtu jen před spaním.

A jak se píše na přebalu:
Pokud byste si snad chtěli říct ,,Vždyť je to jen spisovatelčina fantazie", nebuďte si tak jisti a vězte, že příběh je ( přinejmenším zčásti) postaven na skutečných událostech.



Děkuji nakladatelství METAFORA za zaslání knihy, kterou si můžete koupit TADY.
Všem milovníkům Yrsy připomínám, že v září vyjde její nová kniha. Bude to první díl nové série !


HODNOCENÍ



ANOTACE  

Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne…?
V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?
Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli…

8 komentářů:

  1. Tak recenze zní dost lákavě - to by se mi mohlo líbit.
    Hezké odpoledne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jestli máš ráda tajemno, mrazivo a duchovno tak tě to bavit bude :-)

      Vymazat
  2. Bavila mě, i když konec mě malinko namíchnul. Mám asi ráda prosté, jasné a uzavřené konce. Ale nakonec... co může být u duchařiny uzavřeného, že?

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla, když vyšla a moc se mi líbila :) Opravdu povedená duchařina :)

    OdpovědětVymazat
  4. Yrsa se řadí zaslouženě k nejlepším severským autorkám. Právničku teď vynechám i když ji mám staršně ráda a přejdu přímo k této knize. Dostala mě. Je to jedna z mála knih, u kterých jsem opravdu měla husina a bála se. Bylo to prostě mrazivé čtení! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Recenze je skvěle napsaná. Knihu jsem nečetla a příliš často takovéto knihy nečtu, ale zní to fakt skvěle! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  6. Nemám moc duchařinu ráda. knížku jsem četla nebyla špatná.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.