úterý 21. listopadu 2017

JODI PICOULTOVÁ: Vlk samotář

Vlastně jsem o ní začala slýchat v posledním půl roce. Jodi Picouldová.....nic jsem od ní nečetla. A pak se v některém komentáři dověděla, že je to ta, podle jejíž knihy je nádherný film - Je to i můj život.
Cože? Tento film se dostal i do mého článku 10 NEJ a já nevěděla, že je natočený podle knihy.
Začala jsem se o Jodi více zajímat......


Jako první jsem přečetla knihu Vlk samotář. Děkuji tímto Lucce z internetového knihkupectví MARTINUS za poskytnutí výtisku.
Tato kniha nepatří mezi nejznámější od autorky, ale její anotace mě zaujala natolik, že jsem ji jednoduše chtěla přečíst jako první.

Luke Warren je biolog, který celý život pracuje s vlky. Nepředstavujte si, že je krmí, stará se o čistotu a o úplňku poslouchá jejích vytí.
On to všechno dělá s nimi - trhá s nimi maso při krmení, běhá bok po boku s alfa samcem a vyje na měsíc jako oni.
Luke Warren se stal jedním z nich. Jeho rodinou je vlčí smečka.


Jeho lidská smečka se rozpadla.
Manželka se s ním rozvedla. Syn před 6ti lety utekl do Thajska. Jediná dcera, Cara, žije s Lukem, protože měla pocit, že do nové rodiny své matky nepatří.

Příběh začíná ve chvíli kdy Luke s Carou havarují. Oba jsou v nemocnici. Cara s lehčím zraněním a Luke v bezvědomí. Lékaři mu nedávají šanci se z kómatu probrat. 
Je nutné, aby někdo řekl co dělat. 
Cara to být nemůže, je jí 17 let, je nezletilá.
Bývalá manželka taky nelze.
Jediný kdo může rozhodnout jestli Luka od přístrojů odpojit je Edward. Ztracený syn, který utekl před šesti lety, po tom, co otcovi řekl, že je gay.
Nikdo netuší co se tenkrát stalo......
A nikdo netuší co se stalo těsně před tím než Cara s otcem nabourali do stromu.....to ví jen Cara.....
   

V anotaci se píše, že je to román o eutanazii a dárcovství orgánů. Já si dovolím nesouhlasit. Tohle téma je zmíněno jen okrajově a s příběhem souvisí pramálo.

Podle mě je tato kniha o obrovské zodpovědnosti rozhodnout se ze správného důvodu. O tom, že ne vždy jsou věci takové jak si myslíme, že je vidíme. Že všichni děláme chyby, dokonce i rodiče. A děti o nich nic neví, proto si udělají mylné názory......

Je o úhlu pohledu, o lásce k rodině i zaslepenosti vůči ní.
Je o vině a ne/odpuštění.

Je to nádherný příběh, krásná kniha plná mouder. Je to ten tip kdy si chcete podtrhávat věty, protože si je chcete pamatovat.

To jak Lukovy kapitoly, které popisují jeho život s vlčí smečkou, navazují na lidský život. Na hodnoty v něm..... To si musíte přečíst.

Kapitoly se střídají, každou vypráví jeden z rodiny a každý má svůj font písma.

Luke - má kapitoly psané kurzívou.
Cara - Times.
Georgie - bývalá manželka, další font.....atd.

" Každý z nás máme ve svém nitru dva vlky, kteří se tam perou: hodného vlka a zlého vlka. Když zvítězí ten zlý, zlobíte. Když zvítězí ten hodný, chováte se dobře.
.....jak můžu vědět, že to bude ten hodný, který vyhraje?....
Vyhraje ten vlk, kterého budete lépe krmit."


Knihu můžete koupit TADY. Rozhodně je to jeden ze skvostů mé knihovny. A na poličce čeká další od této spisovatelky. Tipnete si který? :-)

HODNOCENÍ


ANOTACE

Když vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině. Když po vážné dopravní nehodě upadne do komatu, musí o jeho osudu rozhodnout Edward a Cara, jeho již dospělé děti, kteří jsou tak nuceni se znovu konfrontovat s mužem, kvůli němuž Edward utekl z domova – ale který stále zůstává jejich otcem. Rázem si oba musí pokládat otázky, na něž neexistují jednoduché odpovědi, ale které zodpovězeny být musí. Jaké motivy vedou jejich rozhodnutí nechat otce zemřít, nebo ho naopak udržovat při životě na přístrojích? Co by chtěl on sám? A jaká tajemství před sebou Edward s Carou skrývají? Nový kontroverzní titul světově úspěšné autorky a hvězdy současného psychologického románu Jodi Picoultové.

9 komentářů:

  1. Já jsem od autorky četla zatím jen Čas odejít a to mě tak úplně neuchvátilo, hlavně zpočátku jsem se těžko začítala. Ale určitě bych ráda Vypravěčku. A tato vypadá tedy taky moc dobře dle recenze. Popřemýšlím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vlka samotáře jsem přečetla jedním dechem, opravdu doporučuji...nyní čtu Velké maličkosti a nějak se nemohu začíst.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná knížka. A je plná chytrých vět. Myslím, že pořád platí, že z ní jsem si vypsala nejvíce úryvků.
    Myslím, že na poličce čeká...Vypravěčka???
    Hezký večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Vypravěčka :-) Přesně - je plná moudrých vět.

      Vymazat
  4. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale knížka vypadá moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je moc pěkná jako všechny od této autorky.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.