úterý 7. listopadu 2017

MICHELLE ADAMS: Ta druhá

" Naposledy, když mě Elle našla, k tomu došlo na oddělení pohotovostního příjmu nemocnice, kde jsem tehdy pracovala. Sledovala jsem z bezpečí okna v přízemí, jak si probojovává cestu přes parkoviště. Když udeřila do tváře sestru, která se ji snažila zadržet, jedna z kolegyň zažertovala, že nepochybně utekla některá z pacientek z psychiatrického oddělení. Zasmála jsem se spolu s ní...."


Hned na úvod chci poděkovat nakladatelství Baronet, protože právě od nich mi byla kniha poskytnuta k recenzi.

Kniha má podtitul - Rodinu si nevyberete...... 
A to je pravda pravdoucí.

Irini je anestezioložka, která žije s přítelem Antoniem a bubáky z dětství. Vlastně s bubákem. Tím je její sestra Elle.

Jednoho dne ji právě Elle zavolá a oznámí, že jejich matka zemřela a vyzve Irini, aby se vrátila domů.

Ale popořádku. Irini její rodiče odložili k tetě, když jí byly tři roky. Už nikdy nesměla spatřit svoji sestru Elle ani rodiče. Proč? 

Elle ji ale pravidelně navštěvuje. Poprvé ji vyhledá, když je Irini na základní škole. Nikdo o tom neví, protože stýkat se s Elle je špatné. Proč?

Irini postupně začíná chápat, že je na Elle cosi temného, ďábelského. Vždycky když jsou spolu se stane něco špatného. Jako například ten kluk, který Irini nadával a co se mu pak stalo....Nebo ta holka, kvůli které Irini neměla kamarádky...i jí se stalo něco hrozného.....

Přesto všechno Irini odjíždí do domu, kde od svých 3 let nebyla, aby se setkala s otcem, kterého celá léta neviděla a rozloučila se s matkou, které ji odložila k tetě. Chce se dovědět PROČ?!



Celou knihou se táhne nit tajemství, které je naznačováno, čtenář si vytvoří jakýsi názor, který v průběhu čtení malinko pozmění, aby si na konci knihy řekl: "Aha, ono je to malinko jinak."

Ono rodinné tajemství a jeho rozuzlení bylo tím, co mě nutilo knihu dočíst. Protože jinak bych ji asi odložila a vydala se k jiným, čekajícím na poličce.

Příběh jako takový je zajímavý i námět je skvělý - divná sestra, tajemství z minulosti- to jsou přece atributy bestselleru, ale....

Jednoduše to nemělo ono cosi, šťávu nebo ( jak říkáme tady na Moravě) břink. Psychologický thriller? To ani náhodou. Dejme tomu psychologické krimi nebo možná jen psychologický román. 

Celé čtení bylo jaksi jalové, vlažné a to od thrilleru nečekáte. Snad posledních pár stránek a rozuzlení tajemství bylo fajn. Ale to je málo :-(



Opět apeluji na to, že je to pouze můj názor a mnoha čtenářům se kniha líbí. 

Ješte jednou děkuji nakladatelství Baronet a tady je odkaz přímo na knihu.
Kde ji koupit nejlevněji? Mrkněte SEM.





HODNOCENÍ


ANOTACE

Irini Harringfordové se rodiče vzdali krátce před jejími čtvrtými narozeninami, aby si mohli nechat doma její starší a psychicky labilní sestru s destruktivními sklony. O mnoho let později jí tato sestra oznamuje, že jejich matka zemřela, a vyzve Irini, aby se po létech vypravila domů. Návrat se ale promění v cosi jiného než v pietní rozloučení se zesnulou matkou. Irinin otec spáchá krátce nato sebevraždu a jeho závěť odstartuje nezadržitelný sled událostí, na jejichž konci čeká Irini šokující odhalení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.