středa 29. srpna 2018

CAMILLE AUBRAY: Vařila jsem pro Picassa

Hned na úvod nutno podotknout, že jde o ryze fiktivní román. Picasso je zde vsazen do příběhu, ve kterém má velkou roli. Možná by se mu líbila i ve skutečnosti :-)

Knihu mi poslala Helena z nakladatelství METAFORA.


Píše se rok 1936 a Ondine žije v malém městečku v Provence. Její rodina provozuje restauraci, která je vyhlášená výbornou kuchyní.

Slavný umělec, který je zde pod pseudonymem, požádá, aby mu připravovali jídlo přímo v jeho vile.
Jelikož je právě sezona a maminka Ondine je velmi vytížená, pověří tímto úkolem, dceru. Ta není příliš nadšená, jenže mamince se neodmlouvá......

Setkání s umělcem se stane pro Ondine osudovým.


Céline žije v současném New Yorku. Její babičkou byla Ondine. 
Její maminka žila celé roky pod nadvládou svého manžela a Céline ve stínu svých nevlastních sourozenců. 
Pak maminka onemocní a prozradí Céline střípeček tajemství.....A tak se vydává na kurz vaření se svojí tetou, kam původně měla jet její maminka. A to přímo do Provence. 
Už jen proto, aby odhalila dávné tajemství, které ji maminka naznačila.....


V knize jsou příběhy dva. Dvě dějové linie, které se nijak neruší, plynou vedle sebe, aby vzájemně prolnuly, tak jak se očekává.
Čte se velmi dobře, oba příběhy jsou zajímavé. 
Je to román se vším všudy - láskou, trochou erotiky, napětí, rodinných zákeřností i bohatých mecenášů :-)


Takže pokud chcete nasáknout trochou Francie, zavzpomínat na Picassa nebo jen tak číst romantický příběh s trochou napětí....vzhůru do knihy :-)


Děkuji za knihu, kterou si můžete objednat TADY.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci

Provence, jaro 1936: v přímořském městečku Juan-les-Pins panuje mimosezonní klid. Sedmnáctiletá Ondine, matčina pravá ruka, pracuje ve vyhlášené rodinné restauraci Café Paradis. Příjemným vytržením je pro ni nový zákazník z Paříže, slavný Pablo Picasso, vystupující pod falešným jménem. Ondine mu v pronajaté vile připravuje obědy.
Picasso se ocitá na životní křižovatce a tajný pobyt u moře v Provenci mu může jenom prospět. Ondine začíná díky němu objevovat své schopnosti, talent i touhy. Setkání s Picassem ovlivní její život na dlouho dopředu, přestože každý z nich jde dál svou cestou.

New York, současnost: úspěšná hollywoodská maskérka Céline přijíždí na Vánoce domů a dozvídá se od matky, že její babička Ondine kdysi vařila pro Picassa. Pod vlivem náznaků o tajemné rodinné historii se vydává na jih Francie. V omamné atmosféře Azurového pobřeží a za pomoci několika excentrických přátel z kurzu vaření se Céline konečně může otevřít budoucnosti. Objevuje pravdu nejen o sobě a své rodině, ale také odvahu důvěřovat vlastní intuici.

Vařila jsem pro Picassa je čtivý román plný barev a překvapivých dějových zvratů, který vypráví o umění, provensálské kuchyni, rodinných vztazích a síle tvůrčího přístupu k životu. Podmanivý příběh, inspirovaný jediným málo známým obdobím Picassova života, proplétá fiktivní postavy s historickými v kulisách kouzelné jižní Francie.



2 komentáře:

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.