sobota 30. března 2019

C. J. TUDOR: Kříďák

Tato kniha obletěla svět knihomolů jako kometa. Je vynášena do nebes i haněna. Já si jako obvykle nechávala čas, abych nebyla ovlivněná.

Nekoupila jsem si ji....ale dcera ano :-)

A tak už ji mám přečtenou a můžu napsat neovlivněný názor.




Příšerka, Špekoun, Hop, Dráťák a Nicky - parta dětí. Jednoho dne jdou na pouť, kde se stane neštěstí. 
Tam potká Příšerka pana Hallorana - Kříďáka.
Parta začne svoji hru s křídou malovanými panáčky. Nevinnou hru kdosi zneužije a začnou se dít věci......panáčci dovedou partu k dívčímu tělu rozřezanému na kousky.


Teď už je parta dospělá. Uplynulo třicet let. Někdo zůstal v městečku, někdo odešel. 
Jenže teď se objevily v jejich schránkách obálky a v nich.....křídový panáček.

Eddie ( Příšerka) žije v domě po rodičích jen s nájemnicí Chloe. Učí na zdejší škole, sem tam si přihne a pořád se kamarádí s Hopem a Špekounem. Je vypravěčem příběhu.


Hned na začátek musím říct, že mi samotný příběh a i styl psaní opravdu hodně připomíná Stephena Kinga. Což může být dobře i na škodu.

Kniha má dvě časové linky, což mě vůbec nerušilo. Od začátku je to čtení napínavé a nedovolí vám odložit knihu. Je to takový ten fakt dobrý thriller, nad kterým nemusíte moc přemýšlet, prostě to frčí....

Samostatné rozuzlení není až tak překvapivé, ale úplný závěr je dost zajímavý.

Já knihu můžu rozhodně doporučit.

HODNOCENÍ


ANOTACE


Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct.

Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet



9 komentářů:

  1. Mě tedy neoslovila a to jsem se na ni moc těšila......Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Vůbec jsem ji nezaznamenala :o). Já si nyní dala STOP STAV s knihami po té, co jsem čtyřikrát vzala do ruky všechny knížky ze tří knihoven při tapetování.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem na tuhle knížku víděla reklamy, ale zatím jsem nečetla. Asi počkám, až na ni narazím v kníhovně.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha se mi líbila, ale na druhou stranu jsem čekala mnhohem víc, kor když sám King ji doporučoval a souhlas, King je v tom hodně vidět a autorka si vzala od něj hooodně inspirace.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.