středa 8. května 2019

EMILY GUNNISOVÁ: NECHTĚNÉ

Mám ráda příběhy, které jsou (minimálně) založené na skutečnosti. Proto jsem si v nakladatelství METAFORA vybrala právě tuhle.

Samantha je novinářka, která se chce prosadit. Jenže je mladá, bydlí u své babičky, sama vychovává syna, protože jsou s manželem rozejití.

Jednoho dne Sam objeví svazek dopisů, ve kterých zoufalá žena prosí svého...přítele, snoubence, milence...., aby ji pomohl dostat se z Domova svaté Markéty.

Tam ji rodina "uklidila", protože byla těhotná.
Bez manžela.
Tím pádem nežádoucí.
Datuje se to do padesátých let dvacátého století.

Samantha začne s vyšetřováním na vlastní pěst.
Zavede ji to do vlastní rodiny....


Ivy je onou mladou těhotnou ženou.
Zavřeli ji do Domova, kde měla být schována do doby porodu.
Pak ji dítě vezmou a ona se vrátí...jakoby nic.

Ona to tak nechce, ale neví co má dělat. Je bez prostředků. Rodina ji dala jedině tuto možnost.
A tak píše zoufalé dopisy svému přítelovi a doufá, že si pro ni a jejich dítě přijde.

Mezitím musí strpět tyranii jeptišek.
Ponižování, namáhavá práce v prádelně, bití, minimum jídla, týrání.


A tohle prosím existovalo!

Dělo se to v tzv. Magdaleniných prádelnách, které byly v Irsku s Spojeném Království.
Nejedná se o temný středověk, ale tyto "domovy" se zakládaly od poloviny 19. století (!) jako církevní útulek pro padlé ženy.
Ženy v nich strávily rok nebo zůstaly uvězněné do konce života.
Vězněné, týrané, ponižované.
A víte kdy byla zrušena poslední Magdalenina prádelna?
V roce 1996! 
Jak se něco takového mohlo dít v tak nedávné minulosti?


Kniha byla napsaná velmi poutavě. 
Prolínala se zde minulost s přítomností. 
Celý detektivní příběh měl velice zajímavé odhalení.
Já ji můžu rozhodně doporučit.

Děkuji METAFOŘE za možnost si přečíst velmi zajímavá příběh.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Dopis, který nachází novinářka Samantha v domě své babičky, otevře Pandořinu skříňku tajemství a lží a dotkne se její vlastní rodiny víc, než by kdy čekala. Nezletilou těhotnou Ivy rodina v zimě roku 1956 posílá do Domova svaté Markéty, útočiště svobodných matek na jihu Anglie provozovaného řádovými sestrami, aby zde porodila. Její dcerka je hned po narození předána k adopci. Ivy však Domov nikdy neopustí. O šedesát let později narazí novinářka Sam na svazek dopisů, v nichž Ivy žádá svého milence, aby jí pomohl ze svaté Markéty uniknout. S tím, jak Sam postupně z útržků skládá dohromady tragický příběh Ivy, vyplouvají na povrch strašlivá tajemství z minulosti Domova svaté Markéty. Co se stalo s Ivy, její dcerkou a stovkami dalších zde narozených dětí? Co spojuje množství tajemných náhlých úmrtí v okolí? A proč ti, kdo v Domově pracovali, mají nemalý zájem na tom, aby pravda nikdy nespatřila světlo světa? Sam odhaluje hrozivé lži, které jako pavučina obklopují Domov svaté Markéty, a během svého pátrání překvapivě nahlédne i hluboko do vlastní rodinné historie. Najednou je postavena před nepříjemnou pravdu o sobě. Emily Gunnisová jako rozená vypravěčka buduje příběh, jehož neuvěřitelnou zápletku založenou na historické skutečnosti, i svižně ubíhající děj, ocení především čtenáři románů Kate Mortonové. Příběh odkazuje na problematickou historii tzv. Magdaleniných prádelen, církevních útulků pro padlé ženy, zakládaných od poloviny 19. století ve Spojeném království a Irsku. Postupně se tam ale dostávaly i svobodné matky nebo zneužívané a problémové dívky – často nedobrovolně a na žádost vlastní rodiny. Některé tu strávily rok, jiné zde zůstaly uvězněné do konce života. Poslední Magdalenina prádelna byla uzavřena v roce 1996.




3 komentáře:

  1. Krásný večer přeji, super, díky moc za tip, už jsem si knihu zarezervovala v knihovně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá zajímavě. Mám dokonce pocit, že jsem o těch prádelnách kdysi četla nějako zmínku... Je to jedna z těch temnějších stránek katolické cirkve :-(

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.