pondělí 18. dubna 2016

FAZOLOVÝ GULÁŠ

Fazole...luštěnina, která je zapomenutá a podceňovaná. Myslím, že neprávem. Když si vzpomenu na babiččinu fazolačku, která platila, ne za obyčejnou polévku, ale za takovou, která je skoro hlavním chodem. Což znamenalo, že se jako druhý chod dělaly už jen buchty nebo jiné, ne tak výživné, jídlo.

Proto chci tímto receptem fazole rehabilitovat :-)

INGREDIENCE:

  • fazole - já dala bílé, ale je to vlastně jedno. Nechávám namočené přes noc.
  • klobása - zvolte opravdu dobrou a pikantní
  • cibule
  • červená paprika mletá, bobkový list, pepř, nové koření, majoránka, sůl
  • jíška - přiznávám bez mučení, že jsem přidala kupovanou od Vitany. Měla jsem ji v Brandnooz boxu (tady) a musím říct, že je dobrá.

Pár ingrediencí, ze kterých se vykouzlí dobrota.

POSTUP:

Začátek je klasika - cibuli nakrájej na jemno a osmaž na oleji ( sádlo by bylo lepší), po chvilce přidej klobásu nakrájenou na půlměsíčky. Pěkně spolu restuj. Klobása pustí barvu i tuk. Přihoď všechno koření, jen majoránku a papriku ne.

Už se to škvíří...
 Teď přijde na scénu hlavní hvězda - fazole. Má jednoduchý nástup, prostě šup tam sní :-)

Tyhle šišaté bobánky mají něco do sebe :-)
 Mletou papriku přidávám až teď, aby mi nezhořkla. Není nutné ji dávat moc.


Zalijeme vodou....pokud máš vývar, bude guláš ještě lepší. A pokud nemáš vývar, ale pouze kostku bujónu, dej ji tam :-) A pod poklicí pomalu vaříme, cca 1/2 hodiny. A pak dej majoránku, kterou nezapomeň rozetřít v dlani, aby se krásně rozvoněla.

Jak tam všechno hezky plave....
 Tady už mám přidanou jíšku, kterou jsem zapomněla vyfotit :-( Provařím ještě asi 10 minut a můžu podávat.

Hezká barvička, že?
 Podávám s chlebem....


...pro manžela dávám bonusový kousek klobásy :-)

Manželova porce



Tak co myslíte, rehabilitujeme fazole? Napište mi, jestli vaříte luštěniny vy.

8 komentářů:

  1. FAZOLOVÝ GULÁŠ MÁM RÁDA..VAŘÍM STEJNĚ JAKO TY..I ČOČKU MILUJEME...POLÍVKU HRACHOVOU..MŇAM..MĚJ SE ILA

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že čočku na husto dělám často. Rovněž čočkové, hrachové a fazolové polévky. Naprosto zbožňuji luštěniny, ale guláš z luštěnin mě ještě nenapadl, abych jej vyzkoušela. Rozhodně to musím změnit...jen já nejsem na uzeniny, takže to zkusím nějak obměnit. Každopádně díky za inspiraci :)
    FitBlanka

    OdpovědětVymazat
  3. U mne tedy mají luštěniny do rehabilitace daleko. Zatím jsem se smířila s luštěninovou pomazánkou (takovou tou pseudopaštikou) a asi dojde ke smíření s cirznou v hummusu. Ale tím zatím končím...
    Líbí se mi, jak máš u receptu vždycky vyfocené všechny ingredience a postup. Já jsem poděs, co občas málem ani nestihne vyfotit to jídlo... (u posledního receptu mám tedy dokonce i pekáč s upečenou buchtou, nejen poslední kousek na talířku ;-).

    OdpovědětVymazat
  4. ježiš to vypadá super, fazolový guláš i polívku miluju. škoda že si ji kvůli hubnutí jen tak nedám:(
    Simply Adele

    OdpovědětVymazat
  5. Inspirovala jsi mě a včera jsem taky uvařila fazolový guláš. A protože mám velké oči, zbylo i na dnešek. Tak jen doufám, že nás to neroztrhá!

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam,hned bych si dala pořádnou porcičku :)

    OdpovědětVymazat
  7. Veškeré luštěniny máme rádi, takže i tento guláš znám :o). Nemělo by se na ně při vaření zapomínat, jsou velmi důležité pro náš organismus.
    Ála

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.