úterý 18. dubna 2023

Mario Puzo Kmotr. Ikonickou mafiánskou ságu by měl přečíst každý

 

Jaká je jedna z nejikoničtějších knih 20. století? Pro mě osobně Kmotr od Maria Puzo. Svět italské mafie, plný zločinů, intrik a rodinných vazeb Vás díky zdatnému autorovi zcela pohltí. Sám se k němu vracím opakovaně. Kvalitu knihy dokazuje i faktu, že po vydání okupoval celých dvacet dva týdnů žebříček bestellerů.


Autorem recenze je Zdeněk Dvořák z GeekLife.cz

Kmotr vyšel v roce 1969. Zavede vás o prostředí newyorské mafie 40. a 50. let minulého století. Děj knihy se točí kolem mafiánského bosse Vito Corleonea a jeho rodiny. Vito je muž, který si převážně násilím získal respekt a úctu svých “poddaných”, ale i ostatních mafiánských rodin, a to především díky svému chápání spravedlnosti a úcty k rodinným hodnotám.

Kniha je rozdělena do několika časových linií, které nám umožňují nahlédnout do minulosti Vito Corleonea, jak se dostal na vrchol mafiánského světa a jakým způsobem řídí svou rodinu. Současně sledujeme i osudy jeho synů, Michaela, Freda a Sonnyho, kteří se každý svým způsobem potýkají s odkazem svého otce.

Michael Corleone, nejmladší syn, je jedním z klíčových postav příběhu. Původně se snaží udržet si odstup od rodinného byznysu, ale osud si s ním zahraje a nakonec se stává nástupcem svého otce. Jeho proměna ze slušného a vysoce vzdělaného mladého muže na chladnokrevného mafiánského bosse je jedním z nejzajímavějších aspektů knihy. Současně to byl také syn, na nějž Kmotr Vito nejvíce sázel a chtěl pro něj budoucnost mimo rodinu.

Fred a Sonny Corleoneovi, ostatní synové Vito Corleonea, mají také své role v příběhu, ale jejich osudy nejsou tak intenzivně sledovány jako Michaelovy. Fredo je poněkud slabý a nerozhodný, zatímco Sonny je impulzivní, násilnický a má slabost pro ženy. Jejich osobnosti a činy mají však důležitý dopad na rodinu a její vztahy s ostatními mafiánskými klany.

V knize se setkáme také s řadou dalších zajímavých postav, jako je Tom Hagen, právník a consigliere rodiny, nebo Kay Adamsová, Michaelova americká manželka, která se snaží pochopit a smířit se s životem v mafiánském světě. Každá z těchto postav přináší do příběhu svou jedinečnou perspektivu a pomáhá čtenáři lépe pochopit složitost a nuance mafiánského života. Kniha je tak dobrá, že padouchům fandíte a jejich logice skoro věříte. Myslím, že to bylo snad poprvé, kdy jsem se setkal s takovým vztahem k ve skutečnosti záporným postavám.

Kmotr je extrémně dobře napsaný příběh. Nebojí zabývat morálními dilematy a otázkami loajality, rodinných hodnot a cti, byť v naprosto pokřiveném úhlu. Mario Puzo navíc dokáže svým talentem vykreslit hluboké a komplexní postavy, které se vyvíjejí během celého příběhu. Jeho schopnost podat detailní a autentický pohled na mafiánský život zároveň prostě fascinuje a šokuje.

Kmotr je také nesmírně zajímavý z hlediska historického kontextu, neboť nám umožňuje nahlédnout do fungování mafie v době, kdy její vliv na společnost byl značný a současně se postupně měnil z okatě násilných metod do světa vliv a velkých peněz.


Moje kopie knihy, kterou mám od prababičky, navíc vyšla za socialismu a obsahuje na konci u historii mafie v Americe, podanou ovšem socialistickou optikou, která je dnes až směšně bolavá. Kmotr se dočkal i zfilmování. Celý děj knihy se vešel do dvou filmů. Následující filmy už ukazovaly osudy Michaela Corleone nezávisle na knize. Knihu najdete v každé knihovně, pokud ji chcete koupit, můj tip je z druhé ruky na Knihobotu.

1 komentář:

  1. Jé, to už je let, co jsem Kmotra četla. Myslím, že to bylo tak v době, kdy jsem chodila na gympl...

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.