pondělí 1. května 2017

AUTOR NEZNÁMÝ: Deník sráče

Když mi z nakladatelství LEDA napsali jestli nechci k recenzi trochu jinou knihu, říkala jsem si - proč ne? A že ji publikuji právě dnes, 1. máj - lásky čas, je mírně perverzní :-)

www.leda.cz


Přišla poměrně malá, tenká knížka s opravdu nehezkým obrázkem na přední straně. Na zadní straně jsou superlativy na ni, psané lidmi, které neznám. Nejspíše spisovatelé.


Je o irském blbovi, který se chová jako debil. Z důvodu, který není znám ani jemu samotnému, psychicky deptá ženy. Nechá je, aby se do něj zamilovaly a pak je ponižuje tak dlouho, dokud od něj s pláčem neutečou.
Líbilo se mu jak ublížené mají oči, jak pláčou a jak jsou mnohdy ochotné odpustit mu a vrátit se. Což ho samozřejmě znechucovalo.

On sám je reklamním kreativcem, vydělávajícím slušné peníze. Taky je opilec a namyšlený nadutec.


Pak se stane to, že mu do života vpluje osoba, která je ženského pohlaví, ale jinak celá on. Pokud se chování k němu týká. Udělá navlas stejnou prasárnu jakou dělal on svým bejvalkám.

A právě díky tomu, si autor knihy uvědomí jaký byl sráč.

Já vám nevím....pokud bych měla knihu brát jen jako výblitek namachrovaného alfa samce, který ochutnal vlasní polívčičku, tak je kniha jednoduše o ničem. Nebylo mi ho líto a vlastně mi nebylo líto ani těch holek, které si to od něj nechaly líbit.

Pokud ji mám brát jako poděkování beatnickým autorům, jako vyjádření obdivu k nim....tak taky nevím co říct, protože je nečtu :-)

Mimochodem, pokud máte pocit, že můj článek je dnes trochu nespisovný a mírně drsnější použitím slov, máte pravdu. Chtěla jsem se přiblížit k autorovi, který celou knihu psal jako by mluvil v hospodě s kamarádem :-)


Knihu můžete pořídit na stránkách nakladatelství LEDA, TADY.

HODNOCENÍ



ANOTACE:


„Rád sem ubližoval ženskejm… Tejral sem je psychicky… Dělalo mi to dobře.“ Jen dokud se všecko neobrátilo proti mně, přiznává v brutálně upřímné, vtipné a zřejmě autentické zpovědi čtyřicetiletý mediální šíbr, cynik a bývalý alkoholik. Vstupte do zmateného světa špičkové reklamy, kam se vyšvihl jako nanicovatý mladík z irského buranova, poznejte drsnou atmosféru velkoměsta, kde se tento privilegovaný kretén snaží překřičet samotu posedlostí, silnými slovy a občas i pěstmi.

Příběh sice vypráví kreativec znalý mnoha profesionálních triků, v tomto případě je ale nepoužil, protože na tak horečnaté chrlení bolesti lidská fantazie nemá. Svůj životní příběh tu totiž čtenářům předkládá zavilý manipulátor a zoufalý trosečník, který svým životním stylem požírá sám sebe – zároveň však člověk poctivě přiznávající, že sklidil, co zasel, jedinec budící současně odpor i soucit… a místy dokonce překvapivé ztotožnění. Jeho nahlédnutí do pofiderních zákoutí raněné lidské duše vyvolává ohlas po celém světě.

2 komentáře:

  1. Tak o tom by se mi opravdu číst nechtělo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. O knížce jsem už slyšela. Takové nablblíky vážně nesnáším. Okamžitě jsem si vzpomněla na knížku jako můry za světlem. Namachrovaný trubec a zaláskované pipiny. Uf, musela jsem si ulevit :)) Ale tady aspoň (možná) dostane, co mu patří, ne?

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.