sobota 27. května 2017

LARS KEPLER: Lovec králíků

Lovec králíků je novinkou manželů Ahndorilových & Lars Kepler. Já už jsem někde psala, že severské detektivky mě nechytly. Například od Jo Nesba jsem nečetla jedinou. Respektive začala číst a přestala, nebavila mě.



Lars Kepler je autor, který píše srozumitelně, civilně. Nemá potřebu nabubřelých názvů, slovíček nebo pojmů. Píše civilně, a proto se čte volně a snadno. Proto mám jeho knihy ráda, ač se řadí mezi seveřany.

Lovec králíků má rád dětskou básničku O deseti malých králíčcích. Tu slyší jeho oběti před smrtí....
Nejdříve švédský ministr zahraničí, pak další diplomat....jedná se o teroristy?

Je třeba vytáhnout z vězení Joonu Linu, detektiva, který je naprosto nejlepší. Joona Lina, který je inteligentní, záhadný, v logickém myšlení nepřekonatelný, smutný a lidský.

Proč je Joona ve vězení vám nebudu psát, protože bych mohla prozradit děj jiné knihy.
Anotaci Lovce králíků si přečtete na konci článku.


Do knihy jsem se ze začátku nemohla začíst, nebavila mě. Náznak teroristického námětu mě nebavil a já knihu četla pomalu a netěšila se na ni. První třetina mě nebavila a já nedokázala najít souvislosti, prostě jsem se v tom plácala.

Někteří mě asi ukamenují, ale dostala jsem se do ní až po dvousté stránce. A pak udělala něco, co jsem nikdy neudělala. Začala jsem ji číst znovu. Nevím jak je to možné, ale pak to bylo ono. Vůbec to nechápu.....

Příběh je vyšperkovaný do nejmenších detailů. Je záhadný, má spád a logické vyústění. Zavede vás na pár falešných stop, kdy jste si jistí, že už to všechno víte a ono prd... :-)

Moc se mi líbí osobní náznak životní etapy Joony Liny. Taky příběh slavného kuchaře Rexe a jeho syna je zajímavý a důležitý.


Ovšem je tam i pár detailů, které jsou trochu dost kách.
Psycholožka a její anonymní sex na wc......Ach jo.
Teroristický náznak...proč?
A ten konec....co tím chtěl básník (autor) říct? U Keplera je to dost neobvyklé a mě to nějak nezapadá do konceptu jeho knih.

Nicméně se kniha řadí do TOP thrillerů a já ji můžu doporučit. Děkuji knižnímu e - shopu MARTINUS za možnost tuhle lahůdku mít ve své knihovně :-) Knihu si můžete koupit na TOMTO odkaze.

HODNOCENÍ



ANOTACE

Joona Linna je už dva roky ve vězení s vysokou ostrahou. A teď ho odvezli na tajnou schůzku. Po vraždě jednoho ze švédských ministrů totiž policie potřebuje, aby jí pomohl vypátrat a zastavit pachatele, který nejspíš plánuje další vraždy v politických kruzích. Policie pracuje s verzí teroristického pozadí případu, Joona však tuší, že oběti, kterých brzy bude víc, spojuje cosi jiného… On i Saga Bauerová musejí pracovat tajně a proti rozkazům svých nadřízených, aby vraha zastavili dřív, než bude příliš pozdě.

Hříčka osudu nečekaně postaví do centra dění populárního kuchaře Rexe Müllera. Má v plánu poprvé se postarat o svého syna Sammyho. Ale místo tří týdnů dovolené ho čeká děsivý boj o přežití.
Až se z vašeho telefonu ozve dětský hlas odříkávající básničku o králících, dejte se na útěk, protože právě tu slyšely všechny oběti před smrtí.

8 komentářů:

  1. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla. Vůbec mám v severských detektivkách mezery. Jen už moc nemáme knížky kam dávat, takže buď si ji půjčím v knihovně nebo budu muset s nákupem počkat, až nějaké knížky "pošlu dál"
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo pro nové knihy, můj věčný problém...rozhodla jsem se rozprodat knihy, které už číst nebudu - Cooka, Fieldingovou, Colinsovou.... Co se dá dělat :-(

      Vymazat
  2. Ještě pořád jsem se k této autorské (manželské) dvojici nedostala, ale Hypnotizér čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hypnotizéra jsem nečetla, viděla film, který se mi nijak mic nelíbil. Jsem zvědavá jak se ti bude líbit.

      Vymazat
  3. Asi mám stejný názor, já se taky zadrhávala, nešlo mi to. Rozjela jsem se až někde u půlky kdy se děj trošku rozpohyboval. Možná to bylo tím že byli na špatné stopě a tím nás to nebavilo? Fakt netuším... Každopádně já severskou krimi zpožňuju, takže za mě i tak dostal velké hodnocení... Uvidíme jestli si příště zlepší reputaci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama kdo má podobný názor. Četla jsem skoro samé kladné recenze, takže mě překvapilo jak se přes začátek nemůžu dostat.

      Vymazat
  4. Larse miluji. Tato švédska dvojice píše skvostně. POstupně se propracovávám i k této knize, ale mám nějak malo času :)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.