sobota 28. dubna 2018

Hovězí guláš



Hovězí guláš - klasika, kterou miluje snad každý. Taky ho každý vaří trochu jinak. Tady je recept můj.

SUROVINY:
  • Hovězí maso - já mám kližku - cca 1/2 kg - 3/4 kg
  • cibule - stejné množství jako masa, tím není myšleno 1/2 kg, ale stejně velká hromádka jako masa. Nedělejte tu chybu, že dáte moc cibule, guláš pak bude sladký
  • sůl, pepř, sladká ( nebo pálivá) paprika, kmín drcený, majoránka ( tu jsem zapomněla vyfotit)
  • gulášové koření - běžně ho nepoužívám, ale našla jsem ho v košíku s kořením, tak ho tam šoupnu taky
  • trochu mouky
  • sádlo - lze i olej, ale sádlo je sádlo


POSTUP:

Maso nakrájejte na +/- stejné kostky. Cibuly na kostky, které můžou být větší a každá jiná, protože se úplně rozdusí.

To hnědé je kus kůže z domácí slaniny. Ano, pokud se vám poštěstí, mít ji doma, kůži nikdy nevyhazujte, ale použijte třeba právě sem. Udělá tolik krásné vůně, že  si to nedovedete představit.

Cibuli smaž na sádle, pomalu a s láskou až krásně zezlátne, skoro až zčervená. Ale pozor, nepřipálit!


Teď přijde na řadu hlavní protagonista - hovězí maso. Ze všech stran ho pěkně zatáhni, ať chytne hnědavou barvičku. Pořád nepřidávej ani vodu, ani sůl.


Tolik tekutiny pustilo maso samotné. Teď je na řadě sůl a koření. A přichází nejdelší doba, kdy maso přikryj pokličkou a kontroluj. Nyní už vodu přilej, ale nepředstavuj si, že maso zaleješ, aby ho nebylo vidět a hotovo. Ne, ne, ne! Maso chceme dusit, nikoliv vařit! Takže hezky častá, láskyplná kontrola, kdy přilíváme tolik vody, aby se maso stále dusilo. Ano, trvá to třeba 2 hodiny. Ale kdo by spěchal, když ví, že rychlokvašky nefrčí? :-)

Kontrola masa, přiliji cca deci až dvě vody a dále dusím.

Mimochodem, tady je znát, že cibule je opravdu krásně rozdušená, tak jak jsem psala na začátku.


Ve chvíli kdy je maso měkké ho zasypej 1 - 2 pol. lžícemi hladké mouky. Proč? Inu, chci gulášek s omáčkou. Chvilinku zarestuj a přidej vodu. Tentokráte je jí cca 1/2 až 3/4 litru.

Ano, říkám vodu a tady mám vývar. Náhoda, milí zlatí. Jednoduše jsem ho měla v mrazáku, tak jsem ho tam šoupla, ale běžně přidávám vodu.


Guláš provař, aby mouka nebyla v omáčce cítit. A to je vlastně všechno. Pokud máte v rodině rádi pálivý guláš, přidej chilli nebo pálivou papriku.
Pokud je guláš řídký, tak ho zahusti buď nadrolenou střídkou z chleba nebo do něj nastrouhej syrovou bramboru. Nezapomeň dostatečně dlouho povařit.


Podávej s vlastnoručně připraveným knedlíkem, recept TADY.


Přeji dobrou chuť.

Napište mi jak vaříte guláš vy. Dáváte jiné ingredience nebo vylepšení? Budu ráda za každou inspiraci.

17 komentářů:

  1. Míšo, gulášek vypadá moc dobře! Taky bych si dala....už jsme ho dlouho neměli. Já ho vařím napůl s vepřovým masem a kouskem uzeného. Máš pravdu, každý máme ten svůj receptík. :)
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Guláš příliš často nevařím, ale postupuji stejně, jen místo kližky kupuji zadní, my kližku neradi, ale vím, že z kližky je guláš nejlepší. Moc pěkný a inspirativní článek, já dnes vařím kuřecí rizoto a zítra telecí na víně.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, vypadá výborně :) Já si do guláše kupuju koření od Kotányi Maďarský guláš, to mi zatím nejvíc chutná. Ale do hovězího ani někdy nedávám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vařím jedině hovězí guláš....ale to koření vyzkouším. V maďarsku jsem jedla naprosto luxusní gulášek.

      Vymazat
  4. U nás je guláš parketa mého muže, takže já ho jen jím, ale nevařím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj strýc ho umí taky naprosto famózní.

      Vymazat
  5. Guláš vypadá velmi chutně, sice ho nevařím nějak často, ale dělám ho dost podobně. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo, vypadá hodně dobře. Už hrozně dlouho jsem guláš nedělala.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Míšo guláš jsme měli minulý víkend a dá se říci,že postup mám stejný.
    Jen pokud chci baštit i já, zahušťuji bezlepkově.
    A pokud zbyde, rozložený je pokaždé nej... Krásný večer ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
  8. Dlouho.jsem nevařila....musím to napravit...I.

    OdpovědětVymazat
  9. Míšo, guláš u nás chutná hlavně chlapům, ale i já si dám s chutí. Ten Tvůj vypadá skvěle. Poslední dobou dělám ten pečený, šup do trouby a za hodinu a půl je vše hotové. Mňam.
    Přeji krásné pondělí. D.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.