čtvrtek 30. června 2022

PŘEČTENO: KVĚTEN 2022

 Jelikož nestíhám psát recenze na jednotlivé knihy, rozhodla jsem se vydávat souhrnné články. Jen na knihy, které dostanu v rámci spolupráce budu psát samostatné články.

RADKA TŘEŠTÍKOVÁ
DOBŘE MI TAK


Příběh o tom, že náprava chyb je k ničemu, když v životě děláme další. Sebestředný a bezohledný malíř Boris se rozvádí se svou ženou Vanesou a stěhuje se ze společného bytu ke svému kamarádovi Viktorovi. Tento životní zlom ho náhle nutí zamyslet se nad sebou samým a bilancovat. Boris si postupně uvědomuje všechny svoje chyby a životní selhání. Se svérázným humorem se poněkud neohrabaně pokouší napravit své chyby. Hledá cestu zpět ke svému dospělému synovi, minulost se mu ale vrací jako bumerang a jeho kroky značně komplikuje. V té chvíli mu navíc zkříží cestu šestnáctiletá Erika.

Můj názor: šovinistická kravina o chlapovi, který je hňup

TIM WEAVER
ŽENA MÉHO ŽIVOTA


Tři dny po Vánocích se na policejní stanici v Charing Crossu objeví žena. Nemá mobil ani žádný průkaz totožnosti, jen kousek papíru se jménem soukromého vyšetřovatele Davida Rakera. Představí se jako jeho manželka Derryn.

Když na stanici dorazí Raker, je v naprostém šoku. Neznámá žena vypadá jako Derryn, zná podrobnosti o jejich manželství, společných vzpomínkách, a dokonce popisuje i jejich soukromé rozhovory. Je tu ale jeden problém: Rakerova manželka je už osm let mrtvá.

Žena tvrdí, že se Raker psychicky zhroutil a podlehl iluzi, že zemřela, a její verzi potvrzuje i uznávaný psychiatr. Raker chce její slova vyvrátit Derryniným úmrtním listem a další dokumentací, jenže… všechno je pryč. A navíc se v případu brzy stává hlavním podezřelým.

Můj názor: zajímavý námět, velmi dobře se četla....ano, doporučuji

BETH O ĹEARY
SPOLUBYDLÍCÍ


Muž a žena sdílejí postel - přitom se nikdy nepotkali
Tiffy Moorová potřebuje levné bydlení, a to rychle. Leon Twomey žije v bytě s jednou postelí, má noční směny a potřebuje peníze. Jejich přátelé si myslí, že jsou šílení, ale jde přece o dokonalé řešení: Leon přes den přebývá v bytě, zatímco Tiffy je v práci, a ona tam zase tráví čas večer a v noci. Nepotkávají se, přesto spolu začnou navazovat vztah prostřednictvím vzkazů na lístečcích, které si v bytě nechávají. Brzy se ale ukáže, že jejich uspořádání nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo...

Můj názor: usměvavý nápad na spolubydlení, oddechovka, předvídavé, ale milé

LISA REGANOVÁ
MATČIN HROB


Když dva malí chlapci při hře v lese nedaleko parkoviště pro karavany najdou pohřbené tělo, policejní náčelnici Josie Quinnové se začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové.
Josie ale nemůže své vzpomínky dál potlačovat. Dentální analýza totiž prokáže, že nalezené tělo patřilo mladé ženě, která byla zavražděna před třiceti lety. Ženě jménem Belinda Roseová…
Josie svou matku neviděla už léta a nechce na tom nic měnit, ale nepopiratelné spojení mezi ní a případem ji donutí oživovat věci, které chtěla nechat zasunuté hodně hluboko.
Když se detektiv Josie Quinnová blíží k odhalení tajemství, které navždy změní život nejen jí, je nalezeno další tělo. Najednou je jasné, že někdo z jejího okolí se nezastaví před ničím, jen aby udržel pravdu hluboko pohřbenou.
Dokáže Josie vybojovat bitvu s démony ze své minulosti, aby dokázala ochránit další nevinné životy?

Můj názor: výborná série, thriller jak má být. Dobře se čte. Možná malinko překombinovaný konec, ale to se dá odpustit.

LISA REGANOVÁ

BEZE JMÉNA



Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně.
„Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“
„Dítě tu není.“
Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo.
Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?
Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?
Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.

Můj názor: spousta zvratů, dobrá zápletka....povedená série.

LARS KEPLER
LAZAR


Komisař Joona Linna si myslel, že už má to nejhorší za sebou, přitom všechno teprve začíná…
Policisté objeví v bytě na předměstí Osla tělo mrtvého muže. Z toho, co najdou v mrazáku, jsou v šoku. Zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel trofejí a kanibal. Jednou z trofejí je i lebka Summy Linnové, Joonovy manželky.
O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komisařka. V kempu nedaleko Rostocku byl zavražděn sexuální násilník.
Joona záhy pochopí, že zdánlivě náhodnou souvislost mezi oběťmi nemůže ignorovat – stopy vedou k někomu, kdo má být již dávno mrtvý.

Můj názor: prostě úžasný, výborný, skvělý....miluji Keplerovic :-)


Tak co říkáte, může být? Myslím, že rychlý a úderný názor stačí...ne?

10 komentářů:

  1. Páni závidím ti, že máš prostor číst. Zaujala mě kniha od Weavera..

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Také čtu ráda a celkem dost. Na knihu Třeštíkové mám stejný názor, tahle se mi nijak nelíbila. Ostatní mě lákají, píšu si a při návštěvě knihovny určitě zapátrám. Díky za tipy. Přeji pěkný víkend 😉😊

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujaly mne všechny kromě Třeštíkové (to díky tvému hodnocení, podle popisu děje bych tomu možná dala šanci).

    OdpovědětVymazat
  4. Na sérii Lisy Regan se moc těším, ulovila jsem ji už dávno a pořád na ni nedošlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    znám Lisu Regan a její knihy se mi moc líbí. Lazara mám ještě doma nepřečteného, ale snad na něj v srpnu dojde (to je měsíc, který hodlám trávit čtením všeho možného). Třeštíkovou fakt nemám ráda a její knihy nečtu.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeštíková má některé knihy dobré, některé k ničemu. Hlavně je nesmíš číst moc po sobě :-)

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.