pátek 2. prosince 2016

CAROLINE ERIKSSONOVÁ: V mlze

Nic a nikdo není, jak to zpočátku vypadá....




Příběh začíná okamžitě. Žádné okolky, hned na straně 16 jsou dva lidi ztracení, jeden nešťastný. Mezi 20 - 40 stranou jsem měla hotovou teorii a rozčilovala se, co to je za knihu....Mno, zklidnila jsem se, protože postupem času se moje teorie zhroutila a začala se naplňovat první věta tohoto článku.

Hlavní hrdinka Greta mě neskutečně rozčilovala. Ztratí se ji manžel a dcera a ona naprosto nepochopitelně nedělá nic? Strachuje se, má šílené představy, jakési divné myšlenkové pochody, navštěvuje divné existence, vystavuje se nebezpečí....ale proč, hernajs, nejde na policii?



Kniha je psaná zvláštně. Dialogů v ní najdete pramálo. V podstatě všechno jsou to úvahy a myšlenkové pochody hlavní hrdinky Grety. Vrací se do dětství, které má, od určitého okamžiku, v mlze. Něco se stalo, něco strašlivého....Asi proto má s matkou zvláštní vztah. Já vím, je to klišé, ale v psychologických knihách skoro za všechno může matka. S tím my, čtenáři, nic nenaděláme.

Chudák matky.

Greta mě byla nesympatická, nechápala jsem ji a to se nezměnilo až do konce. Postupně se spousta věcí vysvětlilo, asi bych ji měla litovat, ale bohužel, nemůžu sloužit.  To ale neubírá knize nic na kvalitě.

A pak tady jsou ty další kapitoly...psané kurzívou....Hodně dlouho jsem nechápala čí myšlenky to jsou? Respektive jsem si dlouhou domu myslela, že Gretiny. Ale je to opravdu tak?

" Postarejte se, aby vaše dcerka byla někde úplně jinde," zašeptá. " A udělejte to tak, aby to vypadalo jako nehoda."



Knihu čtete a čtete, chcete vědět co to všechno znamená. Závěr je vysoustružený a všechno do sebe zapadne. Staré křivdy a nové křivdy se spojí. Smutky a trápení jsou prozrazena a mnohé je pochopeno. Jsme silnější než by se mohlo zdát. Jsme matky - lvice, které se rveme do roztrhání za své mládě.

Matky a dcery....věčné téma pro psychology.

Děkuji nakladatelství LEDA za tuhle výbornou knihu. Na tomto odkaze si můžete knihu prohlédnout i koupit :-)

HODNOCENÍ:


ANOTACE:

Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA
Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením?
A najdou vůbec Alexe a Smillu?

V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.





4 komentáře:

  1. Super recenze, jsem ráda, že jsi měla stejné pocity 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To měl snad každý. Ta ženská byla prostě....divná :-)

      Vymazat
  2. Kniha se mi strašně líbila, ale když jsem byla na začátku, chtěla jsem ji nakopat :D Ježiš, proč tam nešla, booože :D
    Katy

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.