pondělí 19. prosince 2016

RUTA SEPETYS: Sůl moře

Jsou knihy, které přečtete, odložíte a nic. Pak jsou takové, které čtete, příběh vás dojímá nebo rozčiluje, odložíte ji, chvilku na ni myslíte a nic. A pak jsou knihy, které čtete a čtete a čtete, nemůžete je odložit, máte oči plné slz ( a to já jsem tvrďák), po dočtení nemůžete pár dnů nic číst, protože by vám každý příběh připadal fádní a o ničem. 

A to je případ téhle knihy.



JOANA - vina je lovec.
FLORIAN - osud je lovec.
EMILIA - hanba je lovec.
ALFRED - strach je lovec.

Čtyři různí lidé, čtyři různé osudy, čtyři životy.

Je leden roku 1945, válka je u konce a Německo prohrává. Tihle čtyři prohráli taky, jsou totiž na německé straně. I když ne všichni jsou Němci.
Tři z nich touží dostat se na loď jménem Wilhelm Gustloff. Na loď, která je odveze do bezpečí.
Čtvrtý tam už je.

Taková byla mapa v roce 1945. Polsko je obrovské....
Tento příběh je na základě skutečné události. Slyšeli jste někdy o lodi WILHELM GUSLOFF? Já ne. Když se někdo zeptá jaká největší námořní katastrofa se vám vybaví v souvislosti s lodí, co odpovíte? Titanic, jako já? Asi ano.

Kolik lidí zemřelo na Titatnicu? Plus mínus 1500, je to hrozně moc.
Víte kolik lidí zemřelo na Wilhelmu Gustloffovi? Circa 9000........Málokdo to ví. Je to snad proto, že to byli Němci? Ne všichni, a navíc byla většina ženy a děti. Obyčejní lidé.......


A tak to vypadá teď.
Každá kapitola je jednoho hrdiny. Střídají se. Jsou krátké, mnohdy jen na stránku. Vůbec se nepletou, každý příběh plyne naprosto přehledně.

Joana - samaritánka, která ošetřuje všechny. Rozdává sílu a naději. Jaké tajemství skrývá?

Florián - jeho tatínka zabili, protože nesouhlasil s Hitlerem a spoluúčastnil se atentátu na Heydricha. On sám spolupracoval s německým restaurátorem klenotů. Tak co ukrývá v batohu a proč se tolik bojí odhalení?

Emilia - patnáctiletá dívenka, kterou Florián zachránil před německým vojákem. Je jejím rytířem. Má tak smutné oči. Je to Polka, která se vydává za Litevku. A skrývá jedno děsivé tajemství.

Alfred - ten jediný je na lodi automaticky. Je to totiž německý voják, tam sloužící. Nesympatický slizoun, který nemá žádnou moc a chtěl by všechnu. Antihrdina příběhu.......Jaké tajemství skrývá on?


Když jsem tuhle knihu dočetla, nemohla jsem vzít pár dnů jinou knihu do ruky. Málokdy se mi stane, že se u knihy nějak emočně projevím. U této se mi koulely slzy jako hrachy. Neskutečně silný příběh. Neskutečně dobře napsaný. Já tuhle knihu doporučuji kudy chodím. 
Ruta Sepetys je Paní spisovatelka, která píše příběhy o životě lidí, kteří jsou obyčejní, jako my, přesto vnímání negativně kvůli národnosti. 
Její kniha V šedých tónech (odkaz zde) nebo Potrhaná křídla (odkaz) jsou toho důkazem.
Já nejvyšší hodnocení dávám velmi málo, protože si je nechávám pro opravdové skvosty.

HODNOCENÍ



ANOTACE
V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít.

Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií. 


5 komentářů:

  1. Míšo, no páni.
    Navnadila si mne, to musím říct. Sice mám rozečteného Hedvábníka a to je pořádná nálož stránek, ale tuhle si píšu do sešitu. Vím, že když to tak o knize cítíš, že tomu tak je.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu doporučuji kudy chodím. Je to příběh, který má duši.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! Ty fotky tomu dodaly to, co jsem na některých blozích postrádala. Super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera. Ještě více jsi mě na ni nalákala. Musím si ji přečíst co nejdříve. Jo a budu si muset koupit kamion kapesníků, protože jsem hrozná cíťa. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.