sobota 5. srpna 2017

ALEXANDRA OLIVA: Poslední

Anotaci na knihu Poslední jsem četla před cca půl rokem. Zaujala mě námětem, a to tak, že hodně. Nevím jestli to víte, ale já miluji americkou soutěž The Survival, česky Kdo přežije. Psala jsem o ní i článek, TADY.
A námět této knihy je o podobné soutěži, kdy v jejím průběhu dojde na Zemi ke katastrofě .....



Na blogu Holky modrookaté, TADY, jsem zaznamenala soutěž, mimo jiné, o tuto knihu. Zúčastnila jsem se a vyhrála ji :-)

Skupina různorodých osobností se z různých důvodů účastní reality show, ve které jde o to, kdo zůstane ve hře jako poslední.

Plní různé úkoly, buď ve skupinkách nebo sami za sebe...

Mezitím se lidé nakazí smrtelným virem a umírají ve velkém.
Což ovšem soutěžící neví. Jeden z jejích úkolů je být sami a postupně zjišťovat co je jejich úkolem.

Hlavní hrdinka Zoo ( tak jí říkají) dostala jako hlavní znamení modrou barvu. Tam kde bude modrá, bude naznačeno ( šifrovaně,  v hádankách, náznacích) co dál......

Zoo jde a jde, po cestě vidí rozbitá auta, mrtvé "figuríny", divné věci...a říká si, že společnost, která soutěž provozuje musí být opravdu bohatá, když si může dovolit tak precizní a autentické figuríny. Tolik zničených aut, tolik prázdných obchodů.....



Pak narazí na chlapce, ještě dítě. Ona předpokládá, že je to někdo z komparzistů. Že ji má rozmluvit, vytáhnout informace, aby to pro diváky v tv nebylo tak nudné.

Samozřejmně je všechno jinak.....



Námět knihy je strašně zajímavý. Moc mě bavilo sledovat myšlenky Zoo. To, jak postupně začala chápat, nechtěla ( nemohla) věřit, protože v tom případě by jedna událost.......ach bože.

Aby pak její uvěření přineslo myšlenky na její nejbližší.

Nicméně si myslím, že to mohlo být propracovanější, důkladnější. Že s tématem se dalo více pohrát.
Doporučuji všem kdo má rád dokumenty typu Co by se stalo kdyby......

Kde ji koupíte nejlevněji najdete TADY.


HODNOCENÍ




ANOTACE

Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému. Jakékoli projevy zkázy chápou coby součást hry, zinscenovanou zkoušku. Všude je přece sledují kamery, odposlouchávají mikrofony. Alespoň tak tomu všichni věří, včetně mladé ženy přezdívané Zoo, jedné z favoritek soutěže. Zoo chce obstát, tvrdošíjně jde za svým cílem. Ale realita se děsivě a nenávratně změnila. Tady už nejde o vítězství, ale o přežití… a nejen její. Brilantní napínavý psychothriller s apokalyptickou zápletkou vydává 25 nakladatelů po celém světě.



4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a mám podobné dojmy :) Zajímavé téma, ale chtělo by ho více propracovat :) Trochu vyplýtvaný potenciál :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm... To vypadá zajímavě, díky za tip. Zjistím, jestli mají u nás v knihovně...

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu si dělám zálusk :D Děkuju, že jsi mi ji připomněla! :)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.