středa 7. března 2018

ERIK VALEUR: Sedmé dítě

Dostala se mi do rukou další severská detektivka. Přestože nejsem milovník těchto studených seveřanů, řekla jsem si, že anotace vypadá výborně...jdu do ní.
Ani těch 800 stran mě neodradilo.

K recenzi mi ji poslali z nakladatelství OMEGA.


Sedm miminek, sedm postýlek v pokoji s modrými slony.....jsou ve vyhlášeném, prestižním sirotčinci, které je hájeno samotným ministrem.

Šest je jich adoptováno, jedno ne.
Neznají se, neví o sobě. Až do dne, kdy v novinách vyjde článek....zvláštní článek. A každý z dětí 
(teď už dospěláků) dostane dopis se stejným obsahem.
Všechny provází tajemství, které je postupně rozplétáno.

Každý z dětí je výjimečný. Je mezi nimi televizní redaktor, novinář, pracovník ministerstva, advokát.....

Začíná se odvíjet příběh plný náznaků a tajemství sahajících do nejvyšších politických kruhů. Tajemství, které by mohlo mnohé zničit....a ve jménu zachování čistého štítu je dovoleno vše! 


Tuhle knihu jsem četla celý únor! 
Těch 800 stran bylo tak zbytečných, klidně by se dala ubrat polovina a pak bych řekla, že to byla dobrá detektivka.
Tolik informací, které byly rozvláčně vysvětlovány na x stranách....tolik zbytečností, tolik nudných scén. Vlastně jsem se do čtení musela nutit.

Přitom příběh samotný je skvělý. Chcete vědět co se stalo, jak to bylo a jaký bude konec. A ten většinu čtenářů překvapí, tomu pevně věřím.
Ale ta omáčka okolo mi to celé zprotivila.

Je mi líto, ale já knihu doporučím jen těm, kdo má rádi rozvleklý děj, spoustu vedlejšího vypravování, které nemá s příběhem samotným nic společného.


Oceňuji, že je na začátku knihy seznam důležitých postav s vysvětlením kdo je kdo, protože severská jména jsou nezapamatovatelná. A takhle se člověk mrkne a hned ví.

Na knihu můžete mrknout TADY.


HODNOCENÍ





ANOTACE

Těch sedm dětí mělo jedno společné: narodily se na porodnickém oddělení B Královské nemocnice a všech sedm bylo určeno k adopci. Během několika měsíců jim zaměstnankyně známého dětského domova Kongslund našly nové rodiny po celém Dánsku a děti dospěly, aniž by cokoli tušily o své minulosti. 
S jedním dítětem se ovšem pojí tajemství, které musí za každou cenu zůstat utajeno. Když je o mnoho let později nalezena na pláži nedaleko dětského domova mrtvola starší ženy, rozběhne se vyšetřování, které zasáhne celý národ. Tajil proslulý dětský domov více než půl století skandály sahající do nejvyšších pater společnosti? 
Román Sedmé dítě je vyprávěním o sedmi dětech, jejichž životy jsou nerozlučně propojeny od narození na začátku 60. Let minulého století až po jejich dospělost, kdy v Dánsku nastal takzvaný čas blahobytu. Do Kongslundské aféry se od prvního dne zapojí největší televizní stanice v zemi, idealistický deník a nejvlivnější dánští politici ... 
... a v dětském domově Kongslund mezitím ředitelka zpívá nekonečnou píseň o modrých slonech pochodujících po jemných pavučinách. Svou písní varuje děti, o které pečovala: 
... tenounká pavučina, přejít co nejopatrněji...

6 komentářů:

  1. Knihu jsem zaregistrovala, ale nijak jsem se nepídila po ději. Asi i proto, že Omegu poslední dobou úplně obcházím. Tak to je fakt škoda, že taková bichle a takový provar :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tolik ztraceného času....na poličce mě čeká 12 nových knih, které jsem kvůli této odložila :-(

      Vymazat
  2. Námět nevypadá špatně, ale jestli je tam moc "omáčky" okolo, tak mne to zrovna neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tuto knihu si užije jen opravdový milovník politikaření a zbytečného "plkání".

      Vymazat
  3. máme stejný názor :) stačilo ubrat a byla by to detektivka, u které by čtenáři neutíkala pozornost.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.