čtvrtek 15. března 2018

SIMONE van der VLUGT: Půlnoční modř

V nakladatelství METAFORA vydávají spousty knih vycházejících ze skutečnosti, zpracovaných tak, aby se opravdu moc dobře četly. Aby nebyly prvoplánově poučující. A mně se tento koncept velmi líbí.



Ne jinak je tomu i u krásné knihy Půlnoční modř.
Děj nás zavede do Holandska druhé poloviny 17. století, kde mladá vdova Catrijn přemýšlí co dál se svým životem.
Vždycky byla malinko jiná než ostatní dívky. Smysl života neviděla v úmorné práci na venkově, chtěla vidět město a tam žít.


Po manželově smrti, ze které ji někteří viní, odchází tam kde jí srdce táhne...do menšího města nedaleko rodné vsi. Ovšem velmi brzy ji i zde dohoní minulost a ona musí dál. Do Amsterdamu a odsud až do Delftu.
Tady potká svůj osud. Vždycky milovala kreslení, ráda zdobila, už jako malá holčička, truhle, džbánky atd. A v Delftu začala pracovat jako kreslířka v keramické dílně. Už jen to, že ŽENA dělá takovou práci, je na tu dobu počin.
Najde zde i svou lásku a všechno by mohlo být krásné...... Ovšem to by neštěstí muselo chodit po horách a ne po lidech.



Tato kniha mě okouzlila krásnou obálkou i příběhem samotným. Delftská keramika je známá po celém světě a my se v knize nenásilnou formou dovíme o jejím vzniku.
Příběh Catrijn samotné, je příběhem silné a nezávislé ženy, hledající své místo ve světě mužů.
Moc se mi líbí, že Catrijn dělá to co je potřeba. Že nám není servírován plytký příběh o zamilované dívce, která vlastně neuvažuje hlavou, ale o moudré ženě, která se k životu staví prakticky.



Rozhodně knihu doporučuji. Děkuji Helence z METAFORY, že mi tento skvost poskytla. Knihu najdete TADY.

HODNOCENÍ




ANOTACE

Příběh jako z obrazů holandských mistrů, připomínající Dívku s perlou
Strhující příběh malířky, která stála u zrodu delftské modré keramiky

Holandsko druhé poloviny 17. století. Výtvarně nadaná Catrijn se po smrti svého o dost staršího manžela vydává z rodné vesnice poblíž Alkmaaru žít do města, jak vždy toužila. Získá místo hospodyně u bohaté rodiny v Amsterdamu, kde v té době žije a tvoří i Rembrandt van Rijn. Catrijn je zde šťastná, záhy je však kvůli stínu z minulosti nucena dobré místo opustit a odejít až do vzdáleného Delftu. Přijme nabídku pracovat jako malířka v keramické dílně a podílí se na zrození věhlasné holandské fajánse. Najde tu blízké přátele, mezi jinými  i Jana Vermeera, a také svou životní lásku. Přicházejí však těžké časy.
V Delftu dojde k obrovskému výbuchu muničního skladu, který v roce 1654 zničil velkou část města. A vzápětí do příběhu razantně vstoupí morová rána, která ve stejném roce postihla většinu země a jež navždy změní i život Catrijn.

Simone van der Vlugt provádí svou hrdinku fascinujícím obdobím holandské historie, zlatým věkem 17. a počátku 18. století, kdy došlo k nebývalému rozmachu obchodu, vědy a umění. Nechává ji putovat napříč Holandskem, prožít skutečné historické události i potkat reálné postavy a prostřednictvím jejího lidsky silného příběhu vykresluje plastický obraz doby dávno minulé.


6 komentářů:

  1. nechci rejpat, ale opravila bych si jméno autora :-) máš tam chybu
    kniha se mi moc líbila a rc mám také u sebe na blogu

    OdpovědětVymazat
  2. Nic z historie už jsem dlouho nečetla. Tak třeba někde narazím zrovna na tuhle

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu jsi mne nalákala, moc děkuji za typ...
    Ráda se po ní podívám.. Krásný víkend ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.