středa 25. března 2020

FRANCIS SCOTT FITZGERALD: VELKÝ GATSBY

Klasika...
Mnozí jste ji právě proto nečetli....
Láska, peníze, velký svět......


Vypravěč Nick nás zavede do velkého světa pana Gatsbyho.  Z počátku vůbec netuší kdo to je, ač má pronajatý domek vedle jeho velkolepého sídla.
Tam se každý víkend koná obrovská párty, kterou navštěvují celebrity, boháči, lidé z vyšších vrstev.
Ale toto všechno zatím Nick neví.
Naproti přes záliv žije jeho sestřenice Daisy se svým manželem Tomen a malou dcerkou. Neví kdo je pan Gatsby, neznají ho.



Tom je bohatý muž a Daisy si ho vzala nejen proto, že je pohledný, ale i proto, že má peníze.
Jednoho dne se u Nicka objeví pan Gatsby a pozve ho k sobě právě na onu velkolepou párty. Když se dozví, že Daisy a Tom jsou Nickovi příbuzní velmi urputně trvá na tom, aby přišli i oni.
Tam se všichni potkají a......

Postupně zjišťujeme, že pan Gatsby a Daisy se znají z minulosti a že v podstatě všechno co pan Gatsby dělá, dělá právě kvůli Daisy.
Je velkorysý, velkolepý, rozdává se citově i hmotně, aby došel svému snu.


Já mám moc ráda filmové zpracování tohoto románu. Tam je panem Gatsbym Leonardo Di Caprio, Nicka hraje Tobey Maguire a Daisy Carey Mulligan. Atmosféra je tam taková, že vás vtáhne do dvacátých let, že si spolu s hrdiny užíváte velkolepou párty pana Gatsbyho......A právě tohle mi v knize chybělo.
Kdybych neviděla film, kniha by mě nijak moc nezaujala. Nevím čím to je....možná je trošičku těžkopádněji napsaná, občas člověk nechápe souvislosti.....anebo je to na mě moc těžká literatura :-)

Rozhodně děkuji nakladatelství LEDA za zaslání tohoto graficky povedeného výtisku.

HODNOCENÍ



ANOTACE

Velký Gatsby byl mnohokrát prohlášen za největší a nejkrásnější milostný román všech dob, podobně úchvatný jako Romeo a Julie. Je ho však možné číst i úplně jinak – jako nezvykle pojatou detektivku, jako zobrazení divoké „jazzové“ podoby amerického snu, jako mafiánský příběh, román o dospívání, podobenství o nespravedlnosti života a světa, možná i jako pohádku o neposlušné holčičce – podle čtenářské zkušenosti, povahy, věku nebo nálady. Existuje něco jako poselství románu? Aby naplnil svůj sen, rozdává se Jay Gatsby citově i hmotně až za hranici možného – a jeho bezmezná touha přivolá tragické ztroskotání.

3 komentáře:

  1. Velkého Gatsbyho jsem četla několikrát, moc se mi ta kniha líbí stejně jako filmové zpracování. Takže i když je to klasika vždycky se k ní ráda vrátím....

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, to je klasika. V mé knihovně je přes třicet let :-)). Měla bych si ji znovu otevřít, jak by na mne působila nyní.
    Opatruj se Míšo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem četla tuto knihu, ale už je to delší doba. Každopádně kdybych si mohla vybrat mezi knihou a filmem, pustím si film. Také se mi filmové zpracování moc líbí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.