středa 27. ledna 2021

LASAGNE ala já

 Jedno z nejoblíbenějších jídel v naší rodině. Dají se dělat na mnoho způsobů. Tady je ten náš nejoblíbenější.


Může se to znám komplikovaně, ale já si práci zjednodušila. 

INGREDIENCE

  • 1 balení lasagní - kupuji v lidlu
  • 500 gr. mletého masa
  • slanina - nemusí být
  • olej
  • cibule
  • 1 mrkev větší - nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
  • kousek celeru - řapíkatý je lepší - nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný
  • česnek
  • krájená rajčata v plechovce
  • rajský protlak - 1/2 malé plechovky
  • sůl, pepř, italské bylinky
  • 100 gr.másla
  • 1 litr mléka
  • mouka
  • sůl
  • 1 - 15 dkg eidamu
BEŠAMEL

100 gr.másla
1 litr mléka
mouka
sůl

POSTUP

Nejdříve si připravím bešamel.
 Udělám světlou, máslovou jíšku. Množství mouky je dle druhu. Na litr mléka dávám cca 2.5 pol. lžíce. A pak zaleju studeným mlékem. Metličkou rozmíchám jíšku a vařím do zhoustnutí. Konzistence je jako klasické omáčka. Nezapomeň osolit.

Nevypadá to moc lákavě, ale je to vlastně jen obyčejný základ na omáčku.
                                                          
Teď se dáme do masové směsi.

MASOVÁ SMĚS

500 gr. mletého masa
slanina - nemusí být
olej
cibule
1 mrkev větší - nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
kousek celeru - řapíkatý je lepší - nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný
česnek
krájená rajčata v plechovce
rajský protlak - 1/2 malé plechovky
sůl, pepř, italské bylinky

POSTUP

Masovou směs začnu nadrobno nakrájenou cibulkou, kterou osmažím na oleji. Jak vidíte na obrázku, přidala jsem i slaninu. 


Teď přijde na řadu mrkev, česnek a celer. Hezky zarestovat, osolit a podusit.


Pak dám mleté maso, které míchám tak, aby se rozpadlo na kousíčky a hezky se opeklo.
Přidám ostatní koření.


Teď je čas na rajský protlak, který do směsi pořádně vmíchám a nakonec přidám plechovku rajčat i s nálevem.

Všechno dohromady podusím, ochutím a hotovo.


A teď přijde skládání lasagní. Kupuji je v Lidlu.

Já si boky a dno nádoby vždycky vytřu buď olejem nebo sádlem. Jen slaboučkou vrstvou, aby se mi to pak lépe odpojilo.

Na dno nádoby ( nejlepší je obdélníková nebo čtvercová) dej půl cm vrstvu bešamelu a na ni naskládej plátky lasagní. 

Ty kousíčky je sádlo :-)

Prosím suchých, nic si nepředvařujte ani jinak neupravujete. 

Na plátky opět vrstva bešamelu a na ni část masové směsi.





Opět lasagne, vrstvička bešamelu, masová směs, lasagne, bešamel.....Nejlepší jsou 4 vrstvy  kdy na tu čtvrtý plátek lasagní už dám jen bešamel a zasypu sýrem.


Přiklopím horní částí nádoby ( když ji nemáte tak alobalem) a dám do trouby 180 stupnů na cca 35 - 40 minut.

15 minut před koncem odklopím, aby se udělala křupavá kůrka ze sýru.


MOJE TIPY:

  • nekrájejte ihned po vytažení z trouby, nechejte je aspoň půl hodinky vychladnout
  • bešamelu si připravte dost. Je důležitý, protože právě díky jemu plátky lasagní nasají tekutinu a změknou
  • další náplň může být ze špenátu, kuřecího masa, přidat můžete houby, olivy nebo je udělat čistě vegetariánské
  • pokud jste milovník sýru můžete ho přidat i do vrstev, ne jen nahoru

My máme lasagne opravdu moc rádi a doufám, že se stanou i vaším oblíbeným jídlem.



17 komentářů:

  1. Dělávám je občas také, víceméně podobně jak píšeš. Máme hodně rádi zapékané pokrmy :-). V pátek jsem zrovna dělala zapékané špagety s mletou a sýrem. Po těch bych se "utloukla".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsem dělávala taky, ale nějak mi vypadly z repertoáru :-)

      Vymazat
  2. Výborné jedlo, pripravujem ich rovnako, ale nepridávam rajčinový pretlak a slaninu a pridávam aj bylinky a muškátový orech do bešamelu, mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, na muškátový oříšek jsem zapomněla, ten tam dávám taky.

      Vymazat
  3. Domácí jsem nikdy nedělala, ale velmi ráda kupuji ty z Lídla. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. My máme s přítelem lasagne moc rádi, ale vždy si je kupujeme :) Ale myslím, že dle tohoto receptu bych zvládla i domácí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj a pěkný večer Přeji. Jednu dobu jsem lasagne vařila opravdu často a na různé způsoby. S bešamelem po pravdě příliš nevyhledávám, ale každý podle svého. ☺♥ Ovšem Tvé vypadají naprosto úžasně, navíc skvělé tipy. Moc přínosný a chutný článek. ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez bešamelu to snad ani nejde....ty plátky by nemohly změknout.

      Vymazat
  6. Já jsem lasaně ještě nikdy nedělala. Nemám ráda bešamel, což je u většiny lasaňových receptů základ... Ale na té poslední fotce to vypadá lákavě, o tom žádná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bešamelu nesmí být moc, jinak celý recept zkazí.

      Vymazat
  7. Mňam, miluji lasagne. Někdy tvůj recept vyzkouším.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    já jsem doma lasagne ještě nedělala, ale snad vždy jsme je měli v rodinách, kde jsme bydleli při školních exkurzích do Británie a Irska. Docela mě překvapilo, že k tomu vždy servírovali i rozpečené česnekové bagety. Díky za tvůj recept:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Milujem cestoviny na všetky sposoby, ale lasagne su jedine, ktoré nemusim. Zjem, ale ked už niečo v tomto duchu, tak bolonske špagety poprosim.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.