Dostala jsem játra z daňka ( nebo jelena....už nevím), a protože jídlo z jater nijak moc nevyhledávám, rozhodla jsem se, že konečně vyzkouším pořádnou paštiku.
Lidi, ta se povedla.....
Ingredience:
| 400 gr. vepřového bůčku nebo vepřového ořez | |
| 500 gr. jater - je jedno jestli budou z divočiny, vepřové, hovězí či kuřecí | |
| 6 stroužků česneku | |
| 5 ks kuliček nového koření - rozdrtit | |
| 5 ks kuliček jalovce - rozdrtit | |
| 10 ks kuliček černého pepře - rozdrtit | |
| 3 ks bobkové listy | |
| 1 ks velké cibule | |
| 150 ml smetany 4 vrchovaté lžíce sádla čerstvý nebo sušený tymián čerstvá nebo sušená majoránka mletý pepř |
POSTUP
Na rozpuštěném sádle přímo v pekáčku, ve kterém budeme péci maso, orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené vepřové maso
Asi 15-20 minut před koncem pečení přidáme do pekáčku k masu očištěná, na menší kousky nakrájená játra.
Vše osolíme, přidáme kuličky koření, bobkové listy a svazek tymiánu, jemně podlijeme vodou nebo vývarem, pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 200-210 °C, do změknutí masa, tedy cca 40 minut, během pečení maso občas promícháme a dle potřeby podléváme vodou
Pekáč vyndáme z trouby, veškeré koření vytáhneme z výpeku, pekáček dáme na zdroj tepla, přilijeme smetanu a vše chvíli provaříme.
Hmotu dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, ještě teplou plníme do vhodných skleniček, necháme vychladnout.
DOBROU CHUŤ.

Taky se na nějakou paštiku chystám, tak tvůj recept zařazuju mezi ty, ze kterých budu vybírat, až se k tomu konečně dokopu. Jen bych ji asi chtěla míň masovou a víc játrovou...
OdpovědětVymazatHezký den
Játra jsou celkem suché, ten bůček udělá krásnou vláčnost a šťavnatost :-)
VymazatWow, tohle vypadá skvěle. Paštiku jsem doma ještě nedělala, ale musí být výborná. :-)
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Tak to je hodně dobrý recept. Domácí paštiku jsem ještě nikdy nedělala. :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Miško, je to jednoduché a stojí za vyzkoušení.
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatjá tedy paštiku vůbec nejím (to ty vnitřnosti), ale recept se mi moc líbí, mohla bych ji doma udělat, protože mamka a babička ji naopak milují. Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, uvidíš, že sklidíš pochvalu.
Vymazat