neděle 21. března 2021

DOMÁCÍ PAŠTIKA - dokonalá

 Dostala jsem játra z daňka ( nebo jelena....už nevím), a protože jídlo z jater nijak moc nevyhledávám, rozhodla jsem se, že konečně vyzkouším pořádnou paštiku.

Lidi, ta se povedla.....


Ingredience:

400 gr. vepřového bůčku nebo vepřového ořez
 500 gr. jater - je jedno jestli budou z divočiny, vepřové, hovězí či kuřecí

6  stroužků česneku

5 ks kuliček nového koření - rozdrtit

5 ks kuliček jalovce - rozdrtit
10 ks kuliček černého pepře - rozdrtit
3 ks bobkové listy

1 ks velké cibule

150 ml smetany
4 vrchovaté lžíce sádla
čerstvý nebo sušený tymián
čerstvá nebo sušená majoránka
mletý pepř

POSTUP

Na rozpuštěném sádle přímo v pekáčku, ve kterém budeme péci maso, orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené vepřové maso




Asi 15-20 minut před koncem pečení přidáme do pekáčku k masu očištěná, na menší kousky nakrájená játra.


Vše osolíme, přidáme kuličky koření, bobkové listy a svazek tymiánu, jemně podlijeme vodou nebo vývarem, pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 200-210 °C, do změknutí masa, tedy cca 40 minut, během pečení maso občas promícháme a dle potřeby podléváme vodou


Pekáč vyndáme z trouby, veškeré koření vytáhneme z výpeku, pekáček dáme na zdroj tepla, přilijeme smetanu a vše chvíli provaříme.


Sundáme ze zdroje tepla, obsah pekáče důkladně rozmixujeme ručním tyčovým mixérem.


Hmotu dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, ještě teplou plníme do vhodných skleniček, necháme vychladnout.


Takto vyrobenou domácí paštiku skladujeme v lednici.


DOBROU CHUŤ.





7 komentářů:

  1. Taky se na nějakou paštiku chystám, tak tvůj recept zařazuju mezi ty, ze kterých budu vybírat, až se k tomu konečně dokopu. Jen bych ji asi chtěla míň masovou a víc játrovou...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Játra jsou celkem suché, ten bůček udělá krásnou vláčnost a šťavnatost :-)

      Vymazat
  2. Wow, tohle vypadá skvěle. Paštiku jsem doma ještě nedělala, ale musí být výborná. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je hodně dobrý recept. Domácí paštiku jsem ještě nikdy nedělala. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky,
    já tedy paštiku vůbec nejím (to ty vnitřnosti), ale recept se mi moc líbí, mohla bych ji doma udělat, protože mamka a babička ji naopak milují. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.