pátek 4. února 2022

DELIA OWENSOVÁ: KDE ZPÍVAJÍ RACI

 Zmínku o této knize jsem kdesi zahlédla a utkvěla mi v hlavě. Ani nevím proč. Měla jsem ji tam dlouho, a když jsem si v novém roce mohla napsat do e - shopu DOBRÉ KNIHY byla má volba jasná.

Kya je malá holčička žijící s rodinou v chatrči kdesi v bažině. Ona, máma, táta a její sourozenci. Jsou na okraji společnosti, vyděděnci....jako všichni kdo žijí v bažině. Je nejmladší, má ještě 2 sestry a 2 bratry. 

Její matka odešla, když jí bylo tak asi 5 let. Odešla aniž se ohlédla. Nechala je tam....všechny....děti a tátu, který byl opilec a násilník.

Postupně utekly všechny děti. Zbyl jen Jodie a Kay. Jodie, byl druhým nejmladším dítětem. O 6 let starší než Kay. Ale i on jednoho dne odešel.

A tak Kay zůstala v bažině sama....ona a táta. Ten, který se klidně několik dnů neukázal a nechal Kay, aby se o sebe starala sama. A když přišel byl opilý a řval a mlátil kolem sebe. Takže se Kay musela naučit schovávat se a starat o sama sebe.

Bylo jí 5 let, když ji začala vychovávat bažina.

Nikdo jí neřekl jinak než holka z bažiny. Póvl. Chátra, která neumí číst, psát, počítat. Začala se učit číst přírodu, chovat se jako divoké zvířátko. Plaché, samostatné, ale divoké. Naučila se znát všechno o rostlinách, zvířatech, houbách, mušlích......Naučila se jak přežít sama v divočině.

Tate je jediný kamarád, kterého má. Kluk z vesnice, který se kdysi kamarádil s Jodiem. Jejich přátelství se rodí pomaličku a jemně. Kya nevěří nikomu a je tak plachá. Ale Tate je trpělivý a postupně získá Kyinu důvěru a začne se rodit přátelství na život i smrt. 

A ta jednoho dne zasáhne.

Tak tohle byl absolutně krásný příběh o přátelství, přírodě, lidské zaslepenosti, lásce a předsudkům.

Má dvě dějové linie. Jedna nás vede Kyiným dětstvím, dospíváním a dospělostí a druhá se děje v době, kdy už je dospělá a vyšetřuje se smrt jednoho z obyvatel vesnice.

Autorka je zooložka, která žila a dělala výzkum divokých zvířat v Africe. Její láska k přírodě je prostoupena celou knihou. Ale nenásilně a velice citlivě. 

Mně se kniha líbila opravdu hodně a můžu ji doporučit všem kdo mají rádi silné příběhy plné krásné přírody a lidských osudů.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Ústřední postavou knihy je dívka Kya, která žije s rodinou za městem, uprostřed močálů. Nejdříve ji kvůli opileckému otci opustí matka, postupně pak odchází i všichni starší sourozenci, až Kya zůstává úplně sama. Miluje okolní přírodu a nerozumí lidem. Školou jí jsou rostliny, zvířata, oceán a močál okolo, učí se, jak přežít a jak si vystačit sama. Je bystrá a inteligentní. Její nespoutaná krása a divoká povaha většinu místních děsí. Dva mladíky ale silně přitahuje. A když je jeden z nich zavražděn, je Kya hlavní podezřelou…






6 komentářů:

  1. Zajímavá knížka, nečekala jsem to, ale zaujala mě :) Dokonce mám pocit, že už jsem podobný příběh i četla :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásná....i když vím, že existují lidé, kterým se nelíbí :-)

      Vymazat
  2. Recenze zní zajímavě. O knížce od tebe slyším poprvé, ani autrku neznám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tahle kniha přesně ta, kterou chci mít v knihovně.

      Vymazat
  3. Na knihu čtu buď super názory a nebo naopak, snad nic mezi. Docela by mě zajímalo, jak by kniha sedla mně. No, třeba se k ní jednou taky dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys bydlela někde blíž, půjčila bych ti ji :-)

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.