úterý 18. dubna 2017

JULIA HEABERLIN: Černooké Zuzany

Najdou ji v hrobě, uprostřed Černookých Zuzan. Což jsou žluté polní kytky s hnědým středem. Ležela tam polomrtvá, jen ona a ...pár dalších kostí.


Tessa je mladá žena, kterou kdosi špatně zabil. Kdosi, kdo je ve vězení a čeká na trest smrti. V cele smrti je díky svědectví Tessy. Díky tomu, že někdo potrestaný být musel a díky tomu, že vyšetřovací metody byly zastaralé.
Jenže.....

Stalo se to před mnoha léty, Tessa byla šestnáctiletá dívka, DNA vyšetření bylo v plenkách. A celá léta někdo nechává Tesse náznaky, že by všechno mohlo být jinak. Náznaky v podobě Černookých Zuzan. Objevují se na různých místech, například pod oknem bytu, kde žije Tessa s dcerou.


Co když byl odsouzen nevinný?
Kam se podělala Tessina nejlepší kamarádka Lydia?
Proč si Tessa nemůže na nic vzpomenout?

Odehrává se ve dvou časových rovinách. Když bylo Tesse 16 let, bylo před soudním procesem, nemohla si na nic vzpomenout, byla slepá a chodila k psychologovi.

Současnost, kdy je Tessa maminkou dospívající dcery a není si jistá vůbec ničím. Nejméně pak tím, že dostala do vězení toho pravého.


Tento thriller je takový jiný, malinko nethrilleroidní. Čtenář není nijak napnutý, ale spíše zvědavý. Proto jsem četla dál. Byla jsem zvědavá jak to dopadne. Co se kdysi stalo?
Na knihu jsem se nijak netěšila, nebrala ji do rukou s velkým nadšením, ale jednoduše jsem chtěla vědět jak to dopadne. Rozumíte mi? Když je kniha napínavá, tak se na ni těším, hltám každou kapitolu, což u této knihy nenastalo.
Rozuzlení bylo jakési vlažné, i když nečekané. I příběh je zajímavý a vůbec nechci, aby z této recenze vyplynulo, že je kniha propadák. To jistě ne.
Jednoduše, jakoby spisovatelka nabrala velké tempo na začátku, velmi brzy se vyčerpala a do cíle doklopýtala.

Každopádně věřím, že své nadšené čtenáře si získá.
Děkuji internetovému knihkupectví DOBRÉ KNIHY za možnost knihu přečíst.

Knihu můžete koupit ZDE.



HODNOCENÍ:



ANOTACE:

Když bylo Tesse Cartwrightové šestnáct let, byla nalezena polomrtvá v Texasu uprostřed poházených kostí a o tom, jak se tam dostala, neměla ani ponětí. Novináři jí dali přezdívku "Rudbekie" podle žlutých lučních květin, které kvetly na místě tohoto „hrobu“. Tessino svědectví o této tragédii by mohlo poslat někoho na smrt... Nyní, o téměř dvě desetiletí později, je Tessa umělkyně a svobodná matka. Je v šoku, když se v mrazivém únoru náhle objeví nedaleko od jejího okna do ložnice čerstvě osázený kousek půdy rudbekiemi, které kvetou jen v létě. Vyděsí se, že do vězení poslala nevinného muže a skutečný vrah je stále na svobodě. Tessa se obrací na právníky, kteří se snaží muže, který čeká na popravu, zprostit viny. Ale květiny nejsou dost odolné a forenzní vyšetřování dosud neidentifikovaných kosti postupuje příliš pomalu. Nevinný život visí na vlásku. Právníci apelují na Tessu, aby podstoupila hypnózu, získala ztracené vzpomínky a s pomocí automatických kreseb odhalit pravého pachatele. Co nevědí, je, že křehká a ustrašená Tessa skrývá tajemství. Tessa se obává o bezpečí své dospívající dcery. Pokud je sériový vrah stále volný, mohl by jim oběma ublížit. Nemá jinou možnost, než se postavit svým démonům a nočním můrám a konečně zjistit, co se té noci skutečně stalo. Šokující, intenzivní a naprosto originální psychologický thriller, který spojuje minulost se současností ve spalujícím příběhu mladé ženy, jejíž trýznivé vzpomínky zůstaly někde na louce plné květin.

4 komentáře:

  1. Jako milovník květin si neodpustím nespokojenost s překladem názvu knihy. Rudbekie je česky třapatka (ta je i na obrázcích). Černooká zuzana je květina Thunbergie křídlatá. Je to letnička a vypadá úplně jinak než ta na obrázcích.
    Nicméně, kniha by mě docela zajímala. Bohužel není zatím e-kniha a papírové knihy už se mi domů nevejdou.
    Přeji hezký den.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Všude byl kolem knihy velký boom a já si říkala, počkej, zase to bude jen velká lákačka. No a myslím, že jsem zase jednou měla pravdu. každý mí říká, že to není žádný thriller a to by mi ani tak nevadilo, ale nemají na to lákat :/

    OdpovědětVymazat
  3. Přestože jsem dala knize čtyři hvězdy, nadšená jsem nebyla. Pecka vypadá jinak a jak píšeš, do konce bylo doklopýtáno. To jsi vystihla velmi přesně.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vyzerá dosť zaujímavo, môže to byť naozaj dobré čítanie :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.