SUROVINY:
- medvědí česnek - já ho měla třetinu igelitové tašky
- 10 dkg vlašských ořechů - nadrcené najemno
- 10 dkg parmazánu - nastrouhaný najemno
- sůl - já dala růžovou himalajskou, protože ji mám doma
- slunečnicový olej
POSTUP:
Česnek jsem rozmašírovala v sekáčku se solí. Nezkoušej mixér normální ani ponorný. Normální to neutáhne a ponorný bude celý omotaný vlákny a ty se zbytečně rozčílíš :-)
Přidej ořechy česnek a olej.
Údajně vydrží až 2 roky, ale to je neověřené. U nás nevydrží ani měsíc.
Přidávám ho klasicky ke špagetám, ale i na brambory, výborné je na plátku kuřecího masa, ale i jen na chleba.
A trocha moudrosti z internetu:
Použití medvědího česneku:
Šťáva z listů se někdy používá jako
hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo při
dezinfekci v domácnostech.
Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Listy i stonky mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí. Časté je také uložení nasekaných nebo pomačkaných listů v oleji.
Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Listy i stonky mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí. Časté je také uložení nasekaných nebo pomačkaných listů v oleji.
Použití v kuchyni
Medvědí česnek je nejlépe jíst za syrova. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“.
Dává často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd. Nejlepší však je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.
Dává často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd. Nejlepší však je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.
Jednoduchý recept, to mám ráda.
OdpovědětVymazat:-)
VymazatZatím jsem medvědí česnek nezkoušela, ale všude je různých receptů, že budu muset :)
OdpovědětVymazatStačí, když si ho dáč na chleba s máslem. To je dobrota...
VymazatMám na něj zálusk ♥ Jsi šikovná ♥
OdpovědětVymazatJednoduchý recept, který udělá moooc radosti.
VymazatTak to bych hned ochutnala. Medvědí česnek mám ráda, škoda, že už ho mám skoro všechen sklizený:-(
OdpovědětVymazatHenrieta
U nás stále roste :-)
VymazatJá na medvědí česnek hlavně nemám zdroj. Ani u nás na našem sídlištním trhu ho nikdo neprodával... Takže pokud pesto, nejspíš bazalkové (pokud mi poroste)
OdpovědětVymazatTaky jsem ze sídliště, ale kousek lesa tady máme a tam jsou ho celé koberce.
Vymazatjeeej, aj ja som si asi pred týždňom robila takéto pesto :) použila som ale mandle :)
OdpovědětVymazatMakeUpByVeo
Nemít ořechy, použila bych taky mandle.
Vymazat