čtvrtek 30. listopadu 2017

MONONUKLEÓZA

Vždycky, když nám přijde na oddělení pacient s touhle diagnózou vzpomenu si na školu, kdy jako první větu pan doktor řekl: " Mononukleóza je nemoc z líbání."



A ono je to tak....tedy nejen :-)
Často lze tuto nemoc získat kontaminovanými předměty jako je sklenička, lžička atd..


Typickým pacientem je adolescent, který přichází pro úporné bolesti v krku. Tak velké, že rád přijme tekutou dietu a velmi rád se nechá hospitalizovat.
Dalším typickým znakem je zápach z úst, který je zapříčiněm právě oním zánětem v krku. Správná sestra z infekčního oddělení pozná už při vstupu na pokoj, že se jedná o mononukleózu, to mi věřte :-)

Při rozhovoru s ním zjistíme, že už se delší dobu cítí unavený, nic ho nebaví a jen by spal.

Poté se dostaví horečky, zvětší se lymfatické uzliny a už to jede......

Mezi lidmi se tomuto onemocnění říká " horší angína", ale veřte, že je to mnohem horší.



Všechno co jsem popsala je zjevné. Co však zjevné není a přitom velmi důležité jsou jaterní testy. A ty jsou zvýšené.

Což je dalším důvodem proč je nemocný hospitalizovaný.

Tuto nemoc způsobuje virus což znamená, že zde antibiotika nejsou účinná.
Léčba spočívá v klidovém režimu, nasazení infůzí, ve kterých je lék proti bolesti, často i kortikoidy a dále pacient užívá, jak jim říkáme, vitamíny pro játra.

Důležitou součástí je dietní režim.
Strava musí být nezatěžující játra.
Co to znamená?
Jednoduše - žádné řízky, žádné tučné sýry, přepálené tuky, ořechy, čokoláda. Z tekutin preferovat bylinné čaje a nápoje bez bublinek. A rozhodně žádný alkohol.



Pacientovi se zpravidla rychle uleví ( zlaté kortikoidy :-)), z tekuté diety přejde na dietu šetřící játra a spěchá domů.

Z nemocnice odchází s doporučením rekonvalescence, kde zdůrazňujeme - bez námahy. To znamená u dětí bez tělocviku, u dospělých žádné velké úklidy ani tenisové turnaje.

A stále dodržovat dietní omezení...v rozumné míře. :-)


Je tady někdo kdo se mononukleózou setkal? Napište mi.


13 komentářů:

  1. Míšo, naše snacha před čtyřmi lety měla "silnou" angínu, dostala ATB, po krátké době se to objevilo znovu a skončila na infekčním oddělení s podezřením na mononukleózu, Opět dostala silná ATB, následně podepsala Revers!!, protože měli jet na dovolenou autem do Chorvatska a odjela. Já s mužem nechápala, chytali jsme se za hlavu, že si zahrává se zdravím, ale na nikoho nedala. Za nedlouho otěhnotněla. Další rok se narodil o dva měsíce dřív náš vnouček. A ona se pere neustále s nějakými zdravotními problémy - neprůchodnost střev, gyn. obtíže, oslabená imunita, nízký tlak, a v poslední době i psychické problémy. Není v pořádku, ale má svou pravdu a hlavu tvrdohlavou. Být to moje dcera, tak jí opravdu od srdce vynadám. Nevím, zda ty její zdravotní problémy mají spojitost s tou údajně prodělanou mononukleózu, nejsem odborník, ale od té doby se vše táhne. Informace máme kusé...
    Jinak díky za téma a měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, nejlépe aby ji obvodní lékař/ka vzala tzv. serologii na mononukleózu. Tam se jasně objeví jesli ji má nebo měla. Ono to není žádná sranda.

      Vymazat
  2. Ahoj Míšo, tak my se, resp. můj skoro plnoletý syn, nacházíme ve stavu už po..., tedy jsme na docela přísné jaterní dietě, kterou nám doslova doporučili v nemocnici, kam jsme došli poté, co se nám hodnoty z krve nějak výrazně nesnižovaly...chjo Margita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Ona ta jaterní dieta naštěstí není tak strašná :-)

      Vymazat
    2. to není, ale teď před vánoci se to nehodí ... nesmíš ořechy, kokos ani rozinky :-(

      Vymazat
    3. S ořechy i kokosem souhlasím. Ale pár rozinek bych povolila ;-)

      Vymazat
  3. Kdysi na gymplu ji měla moje kamarádka.

    OdpovědětVymazat
  4. Super, tyto články mě budou bavit. Naštěstí jsem mononukleózu nikdy neměla a jsem ráda, protože moje kamarádka ano a tu přísnou dietu bych asi nedala...
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  5. Měla ji kamarádka. Dost dlouho jí bylo zle, než jí zjistili, že přechodila mononukleozu. Bylo to snad po několika měsících. Ovšem je možné, že se to potom už nijak neléčí, když to bylo přechozené? Co vím, měla mít šetřící dietu a odpočinek. Víc nic, žádné léky nebrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mononukleoza se v podstatě neléčí, ale je vždycky dobré mít aspoň tzv. hepatoprotektiva a hlavně tu dietu. A nejspíš by bylo dobré kontrolovat jaterní hodnoty.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Mononukleoza je takový přežitek s tím líbáním nebo ne? Chápu, že se to šíří slinami ale těžce pochybuji, že by to každý chytl skrz líbání. Kamarádka to chytla třeba od svoji spolužačky z pití :) To je jako kdyby někdo řekl, že chytil tenisový loket z malování, může se to stát ale není to pravidlem.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.