úterý 13. února 2018

CARMEN DOMINGO: Gala Dalí

Čím by byl Salvador Dalí bez Galy? Stal by se z něj slavný spisovatel nebo by zapadl jako bláznivý Španěl, libující si v exkrementech?



Obrazy Salvadora jsou snové, nepochopitelně pochopitelné a krásné. Alespoň jeden malinký obrázek mít.....moc se mi líbí ti jeho sloni. 
Ale zanechám snění a napíši svůj názor na knihu, kterou mi laskavě zaslala Helenka z nakladatelství METAFORA, které má celou edici o známých (i méně známých) osobnostech.


Za každým úspěšným mužem hledej ženu......
Muž je hlava a žena krkem, který hlavou otáčí....

To jsou slova, která tato kniha naplňuje beze zbytku. 
Gala Dalí, Ruska, která se narodila proto, aby našla úspěch v době, kdy ženám bylo toto odpíráno. A tak hledala talent u jiných, u mužů, protože skrze ně se mohla stát tím kým chtěla - bohatou, vlivnou a známou. 

Seznámila se se Salvadorem v době kdy byla vdaná za jiného. Měla už dceru, o kterou se nezajímala....nikdy se o ni nezajímala a ze svého života ji vyškrtla.

Z počátku jí byl Salvador odporný. Svým špinavým oblečením, svým podivným smíchem, svojí zálibou v exkrementech.... Ovšem postupně pochopila, v čem je jeho genialita. A rozhodla se, že se Salvador stane nejznámějším surrealistickým malířem na světě.
A co řekla, to i udělala.   


Kniha je napsaná poutavě a jedinečně. Je to kniha o egoistické, zlé a odhodlané ženě jít přes mrtvoly.
Ale já si po přečtení knihy uvědomila, že pokud by Gala povolila, pokud by nebyla taková jaká byla, nikdy by nebyl Salvador tím, kým se stal.

Byla promiskuitní...ale pokud to nikoho nebolelo, bylo to špatné?
Byla dravá obchodnice....ale zbývalo ji něco jiného?
Byla nejhorší matka na světě....ale nebylo lepší nechat dceru u otce, než ji nemilovanou a nechtěnou vláčet po světě?

Po přečtení knihy Galu trochu chápu a trochu ne, ale neodsuzuji ji :-)  


Tohle knihu rozhodně doporučuji všem, kdo má chuť nahlédnout tzv. za oponu.


Ještě jednou děkuji Metafoře, že vydává tak skvělé knihy. Více TADY.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Příběh nekonvenční ženy, která se v mládí vydala z rodného Ruska do Paříže, protože věřila ve svůj výjimečný osud i schopnost rozpoznat a rozvinout geniální talent muže vedle sebe. Vedl ji k tomu tarot, jehož výkladem se celý život řídila. I proto je román strukturovaný do 22 kapitol s názvy podle tarotových karet Velké arkány.
Ctižádostivá Elena Dimitrijevna Diakonovová, známá jako Gala Dalí, objevila po svatbě s budoucím avantgardním básníkem Paulem Éluardemkouzlo erotiky a sexu i to, že díky nim může druhého ovládat. Její ložnicí poté prošla dlouhá řada mužů, mimo jiné také německý expresionistický malíř Max Ernst. Lišili se od sebe jako noc a den, byli různého věku i původu, malíři, spisovatelé, šlechtici, plebejci, bohatí i chudí. Manželství pro ni bylo ze společenských i ekonomických důvodů nezbytné, na věrnosti nesešlo.

Ve chvíli, kdy potkala Salvadora Dalího, jednoho z budoucích velikánů moderního umění, okamžitě poznala, že její životní role je po jeho boku. Opustila muže a dceru a stala se nepostradatelnou inspirací a zásadním fenoménem při formování výjimečného umělce.


3 komentáře:

  1. Tak tady nevím, jestli by mne to úplně zaujalo...

    OdpovědětVymazat
  2. Michaelo, moc děkuji za typ. Navnadila si mě! Mám kamarádku, která ho miluje stejně, jako ty!
    A druhou, která má galerii a už tam pár grafických listů měla.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to nesmírně zajímavě, zapisuji nebo spíše fotím, abych měla rezervu, až vše dočtu.
    Děkuju!

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.