sobota 21. září 2019

Co to, sakra, je?!

Už dlouho tady nebyl názorový článek. A já se ho rozhodla napsat právě teď na popud jedné konverzace pod videem známé youtuberky.

Jedná se o naprosto jednoduchou věc, a sice NA CO JE VHODNÉ PTÁT SE KAMARÁDKY?

Cítíte v tom tu hloupost? Už jen v té samotné otázce?
Přece kamarádky se můžu zeptat na cokoliv.



Abych vás uvedla do obrazu. Budu se snažit být stručná.

Youtuberky ale i Instagramerky často vydávají videa s názvem Q&A, což jsou otázky versus odpovědi. Vyzvou vás, aby jste se jich ptali na co chcete a oni odpovídají.

Velmi častou otázkou je: Chceš dítě? Chceš další dítě? Kdy budeš mít děti?

Což je nejspíše ZAKÁZANÉ téma, protože se tam každá neskutečně rozčiluje, že si někdo dovolil se na tak soukromou otázku zeptat!
Klidně se jich ptejte na menstruační kalíšek, na značku jejich intimní kosmetiky, na zvětšení prsou, na prdění před manželem, na názor sexu ve třech, na nevěru......ale nedej bože zabrousit na budoucí dítě.

To je totiž tak strašně choulostivá otázka, že je prostě TABU!



Upřímně, mně osobně jsou holky na YT či IG natolik lhostejné ( rozuměj v osobní rovině), že mě nezajímá jejich soukromí, takže bych se na nic takového nezeptala. Prostě mě to fakt nezajímá.
Podívám se na jejich video, protože mě baví jejich názor na kosmetiku nebo se hezky oblíkají nebo dobře vaří.
Osobně mi nejsou blízké, takže je mi jedno jaký mají osobní život.

A teď přijde to, proč tento článek píšu.

V konverzaci pod jedním videem někdo napsal, že správná kamarádka se na dítě jednoduše neptá. Dokonce tam padlo, že kvůli takovým, které se pořád vyptávaly dotyčná raději nemá děti.

COŽE?


O čem bych si s KAMARÁDKOU měla povídat než o životě?
A tam patří partner, děti, starosti i radosti.
S kým jiným než KAMARÁDKOU bych měla probírat její strasti kolem těchto věcí, třeba i kolem problému počít?
Když se kamarádka vdá, jedním z prvních dotazů je: " Co děti, plánujete?"
Když už dítě má, blíží se třeba odchod z mateřské, přijde mi úplně normální zeptat se: " Neplánujete druhé?"
To přece KAMARÁDKY dělají.

Já se s kamarádkou nebudu bavit o počasí, nové rtěnce nebo intimní hygieně ( teda budu, když na to příjde :-)), ale primárně jsou KAMARÁDKY k tomu, aby byly nápomocny při životních peripetiích.

Proč pořád zvýrazňuji to slovo KAMARÁDKA?
Protože o ni jde. 
Protože pod tím videem bylo řečeno, že správná kamarádka se nezeptá..... Ale to tedy není správná KAMARÁDKA, když ji váš život nezajímá.

Nebo je to v dnešní době jinak?

Jasně, že ke kamarádství patří i to, že víte, vycítíte, že to není téma, o kterém se chce bavit. V to případě nebudete. To taky patří ke KAMARÁDSTVÍ.


A víte proč se NESMÍTE ( podle těch pod videem) na budoucí dítě ptát?
Protože co když ona dáma děti mít nemůže nebo se snaží a nejde jí to?
Víte jak stresové ty otázky mohou být?

Ano, může to tak být.
Ale v tom případě, podle stejné logiky, se ji neptejte na dovolenou, protože co když na ni nemá?
Neptejte se ani na kabelku, protože co když na značkovou nemá?
A už vůbec se jí neptejte na partnera, protože co když.......
No prostě se ptejte na menstruační kalíšky a sex ve skupině.
To je bezpečná zóna :-)


Strašně ráda bych znala váš názor. 
Napište mi jestli vám připadá nevhodné zeptat se kamarádky jestli plánuje děti nebo další dítě.
Znovu opakuji KAMARÁDKY, ne někoho koho znáte z videa.

Těch se, prosím, neptejte, i když vás k tomu vyzvou :-)

Mějte se krásně a já se těším na kafe s kamarádkou. Asi budeme řešit jestli už nejsme v menopauze :-)

20 komentářů:

  1. Nikoho cizího bych se neptala na dítě, pro spoustu lidí to je dost choulostivá otázka a sama nesnáším věčné otázky kdy už bude svatba co děti apod, ale u kamarádky mi to přijde naprosto normální. Navíc pokud to kamarádka je, tak přece vím, pokud je nějaký problém. S kamarádkou probíráme opravdu všechno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za názor. Myslím, že tak by to mělo být a jsem ráda, že to tak vidí i mladá žena :-)

      Vymazat
  2. Tohle taky nechápu. Kdyby se na to ptal cizí člověk, dejme tomu, že by mi to možná přišlo trochu choulostivé, ale s kamarádkou se bavím o čemkoli. Od toho se navzájem máme, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak.... Ten rozhořčený názor paní pod videem- správná kamarádka se na takové věci neptá- mě fakt vytočil.

      Vymazat
  3. Opravdová kamarádka o nás přeci ví téměř všechno. Od toho je to kamarádka, s kterou si máme stále co říct a na téma děti, v nějakém období života vždy dojde. Takže zákaz také nechápu.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám naprosto stejný názor jako Charmedka, takže to nebudu zbytečně celé rozepisovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě fakt udivilo jak se na tuhle věc někdo dívá, prostě tabu pro všechny

      Vymazat
  5. Kamarádky (ty opravdové) jsou právě od toho, aby se podobné věci řešily.. nebo tedy já to s těmi svými tak aspoň mám :D A ano, cizích lidí (youtuberů, influencerů) je blbost se na to ptát, sama bych to nikdy neudělala.. ale upřímně, když jsou ochotni mluvit o dost intimních věcech, například co jmenuješ, tak se nedivím, že se jich lidi zeptají i na tohle. Prostě to tak je. Když někdo nemá problém prozradit věci z intimního života, soužití s partnerem, atd., tak nechápu, proč má problém prostě říct: ne děti nechci nebo je nemůžu mít.. myslím, že by to stačilo. Je jasný, že dokud někdo jenom mlží, tak prostě lidem ta zvědavost nedá..

    OdpovědětVymazat
  6. I mně u kamarádky tenhle dotaz nepřijde "přes čáru". Kamarádkou samozřejmě myslím opravdovou kamarádku ne někoho, s kým sedím v kanceláři, potkávám se ve fitku nebo na nějaké netové diskusi.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to hodně kontroverzní téma. Sama jsem v okolí neměla nikoho kdo by měl problém otěhotnět. Dokud jsem neotěhotněla sama tak jsem neměla potřebu se někoho ptát zda plánuje děti. Většinou když na téma děti přišlo ptala jsem se a ty chceš děti? Když jsem pak byla těhotná tak jsem tak nějak bez většího přemýšlení párkrát položila otázku kdy si kamarádka se svým partnerem pořídí miminko. Až s postupem času kdy holky na IG a blogu otevřely téma neplodnost jsem si uvědomila, že některým tyhle otázky mohou vadit právě proto, že miminko moc chtějí a nedaří se. Od chvíle kdy má sousedka po několika letech snažení o miminko přišla sama už téma děti sama ani neotevírám. Celkově si ale myslím že pokud je někdo kamarádka tak je lepší být otevřená a říct nemohu mít děti mám problém otěhotnět protože si tím alespoň ujasní zda se o dětech vůbec chtějí bavit. Osobně mi nevadí když se někdo zeptá zda chci druhé miminko ale zaráží mě když se někdo zeptá kdy budu mít druhé, jako bych měla povinnost mít dvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, jsi jedna z prvních youtuberek, které jsem začala sledovat. Od holky zajímající se o kosmetiku po maminku krásné holčičky :-) Sledovala jsem tvoje seznámeni s přítelem, hledání a nalezení domku, zařizování i váš rozchod. Možná jsem mohla mít pocit, že tě znám.....ale nikdy jsem se nezeptala jestli planuješ deti. Nejsi moje kamarádka, vím že to vám mladým z YT vadí a nepřísluší mě to.
      Dekuji za názor :-)

      Vymazat
  8. Taky jsme se s kamarádkami dostaly do věku, kdy se o dětech bavíme a nemám s tím jakýkoliv problém. S cizím člověkem nebo zkrátka s někým, ne tak blízkým takové věci naopak prostě probírat nechci. A veřejně známí lidé se stejně takových dotazů nikdy od druhých zcela nezbaví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paradoxem je, že k otázkám na COKOLIV vybízí sami youtuberky a pak se diví.....

      Vymazat
  9. S tvym nazorem plne souhlasim. Mam 5ti lete dite a kamaradka se vzdy pta jestli planujeme druhe, jenze kdyz vim ze ona by si druhe moc prala ale u prvniho mela velke komplikace, nastesti to dopadlo dobre, je mi neprijemne s ni o druhem mimcu mluvit,kdyz si ho preje vic nez ja. a tak jsem ji to rekla narovinu, ze to neresime dal. S kym jinym se o takovych vecech bavit nez s kamaradkou. Nikdo nevi kdo cim prochazi, ale opravdova kamaradka vas zna ,,od malicka,, netajite pred ni ci a ona pred vami a drzi a stoji pri vas i v tom dobrem i spatnem.
    snad to jde pochopit jak jsem to myslela. mela jsem potrebu napsat, ze nikdo nevi co se za dvermi toho druheho deje, ale opravdova kamaradka nechce aby se jeji kamaradka trapila a vyslechne ji a podrzi. �� od toho je mame.

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavé zamyšlení :) Nejspíše souhlasím s tím, že pokud se jedná opravdu o hodně blízkého člověka, tak víš, jak na tom je s dětmi, a pokud se chce bavit, bavíš se, pokud není nálada, nebavíš. Cizího člověka na ulici, či známé se na toto téma fakt nehodí ptát. A jak píšeš, o lidech, kteří mě nezajímají - viz youtube, atd., tak těch nemám potřebu se ptát. Takže, ve finále vlastně souhlasím se vším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za názor.članek jsem napsala po tom co mě jedna madam přesvědčovala, že správná kamarádka se na děti neptá, nikdy!:-)

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.