neděle 22. prosince 2019

NATASHA LESTEROVÁ: Pařížská švadlena

Nakladatelství METAFORA vydává spousty různých žánrů. Dostala jsem zálusk na trochu lásky v nebezpečných a strastiplných podmínkách :-)
 Splnila to kniha PAŘÍŽSKÁ ŠVADLENKA, která má skvělou anotaci?

Estella žije v Paříži a sní svůj sen o kariéře na poli návrhářství. Její maminka ji v tom podporuje, mohlo by to vyjít, kdy....se nepsal rok 1940 a neřádila válka.
Okupanti osídlují Paříž a Estella je nucena uprchnout do Ameriky.
Bez maminky, bez prostředků....sama.

Splní si svůj sen a vybuduje velkou módní značku?
Jak je možné, že v Americe narazí na ženu, která je jí neskutečně podobná?
Jak to, že i tady je stejný dům jako v Paříži....stejný do posledního detailu?
Jaké tajemství se skrývá v minulosti?




O 75 let později se ocitáme v Austrálii kde má kurátorka Fabienn galavečer na počest její babičce, známé módní návrhářky.
Fabienne svoji babičku miluje. Je jí mnohem bližší než vlastní matka.
Jenže se musí vyrovnávat s tím, že život není peříčko.
Začíná se více a více obracet do minulosti, zjišťovat různé skutečnosti a překvapení....

Rozmotá někdy někdo tento zašmodrchaný příběh?


Román má dvě časové a dějové linie, které se příjemně proplétají, nadzvedávají pokličku rodinných dramat, odhalují a vysvětlují.

Popisy šatů, rób a vůbec atmosféry módního průmyslu je velkým plusem této knihy. Čtenáře to vtáhne tak, že má okamžitě chuť navštívit nějakou módní přehlídku, v lepším případě si jít koupit nové šaty :-)

Velice věrohodné jsou i popisy smutku a strachu lidí ve válce. Obavy před smrtí ať už svou či příbuzných, známých. Ač je příběh nereálný, při čtení si to ani neuvědomujete.

Natasha Lesterová


V této knize najdete všechno co od románu lze očekávat - tajemství, drama, lásku, smutek.....

Děkuji nakladatelství METAFORA za možnost mít ji v mé knihovničce.

A pro všechny koho kniha zaujala má výbornou zprávu. Budeme si o ni moct zasoutěžit. Už brzy.



HODNOCENÍ





ANOTACE

Kolik toho musí obětovat mladá francouzská švadlena na cestě za naplněním svých snů? Román o mladé ženě a její snaze získat uznání a dobýt svět dosud vyhrazený jen mužům – módní průmysl New Yorku v polovině 20. století. 1940. Pařížská švadlena Estella Bissettová je ve svých dvaadvaceti letech nucena uprchnout z Francie před postupující německou armádou. Dostane se až do New Yorku a na Manhattanu se ocitne jen s pár franky, šicím strojem, vlastním originálním modelem zlatých hedvábných šatů a snem založit vlastní módní ateliér. 2015. Australská kurátorka Fabienne Bissettová přijíždí na výroční galapřehlídku v Metropolitním muzeu, která je pojata jako pocta celoživotnímu dílu její milované babičky – jedné z nejvýznamnějších módních návrhářek konfekce té doby. Jak se ale Fabienne dozvídá víc o babiččině minulosti, odhaluje příběh tragédie, zlomeného srdce, tajemství a bolestných obětí ve jménu úspěchu. Román Pařížská švadlena překračuje generace, společenské rozdíly i divoký kvas mezinárodního dění. Je to okouzlující příběh, který nebudete chtít odložit – o výjimečném vztahu mezi babičkou a vnučkou a jejich snaze zhojit zlomená srdce z minulosti.

6 komentářů:

  1. Tak tady váhám, jestli by mne kniha zaujala - právě kvůli popisům šatu, tebou označovaném jako plus. Já na tu módu moc nejsem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou to žádné dlouhosáhlé popisy, jen tak, aby si to člověk dokázal představit.

      Vymazat
  2. Už jsem na tuhle knížku četla recenzi. Rozhodně si myslím, že je dobře ozvláštňovat knihy s tematikou druhé světové o jiné prvky. Móda by mě asi zrovna moc nebrala, ale určitě to může přitáhnout spoustu zájemkyň.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, že spojení války a módy je pro ženy zajímavé....i když je fakt, že tento komentář a i ten před ním tomu nenasvědčují :-))

      Vymazat
  3. Tahle knížka mě láká už podle obálky, vypadá nádherně. Musím se podívat, zda ji mám na seznamu, abych na ni nezapomněla.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.