neděle 14. února 2021

RECEPT: Jablečná galetka

Poklud chcete velice rychlý a jednoduchý recept, doporučuji galetku.
Já dělala jablečnou, ale myslím, že může být dobrá s hruškami, broskvemi.....

Těsto: 

100 g másla nebo Hery 

200 g hladké mouky 

50 g cukru krupice 

1 vejce (střední až větší) 

špetka soli


Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. Dáme do robota. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici. 

Pokud nemáte robota použijte ruce :-) 

Náplň: 

5 středních jablek (část z toho mohou tvořit hrušky) 

40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru) 

1 vrchovatá lžička skořice 

1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)

1 lžíce hladké mouky 

Hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů nebo plátky mandlí dle chuti můžete přidat do směsi citronovou kůru 

20 g másla/Hery na slabé plátky


Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.

 Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dvě připravená těsta a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla. 



Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pečeme dozlatova cca 25 minut.


Dobrou chuť.


 







9 komentářů:

  1. Ahojky,
    vypadá to moc dobře a zrovna mám doma nějaká jablka, která potřebuji zpracovat, takže to určitě vyzkouším:-) Díky za tip!
    Měj se krásně:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětSmazat
  2. Já jsem kdysi dělala galetku s jahodami, ale s jablky nebo hruškami to vlastně taky není špatný nápad. Největší problém pro mne bylo vyválet kruh, co by aspoň trochu kruh ;-)
    Hezký den

    OdpovědětSmazat
  3. Co je s jablky, či hruškami, mám moc ráda :-). Jen nyní si musím nechat zajít na vše sladké chuť - jsem v hubnoucí fázi :-))))).

    OdpovědětSmazat
  4. Toto vyzerá riadne dobre. Milujem jablkové koláčiky.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětSmazat
  5. Tohle vypadá velmi chutně. Tam kde jsou jablka to miluji. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětSmazat
  6. Vyhýbám se sladkému,ale vypadá to lákavě..Ila

    OdpovědětSmazat
  7. Vypadá luxusně, mňam, hned bych si dala :)

    OdpovědětSmazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.