100 g másla nebo Hery
200 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vejce (střední až větší)
špetka soli
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. Dáme do robota. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Pokud nemáte robota použijte ruce :-)
5 středních jablek (část z toho mohou tvořit hrušky)
40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
1 vrchovatá lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)
1 lžíce hladké mouky
Hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů nebo plátky mandlí dle chuti můžete přidat do směsi citronovou kůru
20 g másla/Hery na slabé plátky
Ahojky,
OdpovědětVymazatvypadá to moc dobře a zrovna mám doma nějaká jablka, která potřebuji zpracovat, takže to určitě vyzkouším:-) Díky za tip!
Měj se krásně:-)
Hanka z ciculka.cz
Já jsem kdysi dělala galetku s jahodami, ale s jablky nebo hruškami to vlastně taky není špatný nápad. Největší problém pro mne bylo vyválet kruh, co by aspoň trochu kruh ;-)
OdpovědětVymazatHezký den
Co je s jablky, či hruškami, mám moc ráda :-). Jen nyní si musím nechat zajít na vše sladké chuť - jsem v hubnoucí fázi :-))))).
OdpovědětVymazatTak to vypadá a určitě i chutná skvěle :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Vypadá to skvěle. Možná někdy vyzkouším.
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Toto vyzerá riadne dobre. Milujem jablkové koláčiky.
OdpovědětVymazatxxAlexandra z MS ALWAYS LATE
Tohle vypadá velmi chutně. Tam kde jsou jablka to miluji. :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Vyhýbám se sladkému,ale vypadá to lákavě..Ila
OdpovědětVymazatVypadá luxusně, mňam, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazat