sobota 3. července 2021

ALENA MORŠTAJNOVÁ: LISTOPÁD

 Představte si, že by to v listopadu 1989 dopadlo špatně. Že by komunisti zůstali u moci. Co by se dělo?

A právě o tom je nová kniha paní Morštajnové.

LISTOPÁD

MARIE - je obyčejná vdaná žena se 2 dětmi.

Nikdy ji politika nezajímala.

Nikdy neměla ambice něco změnit.

17. 11. 1989 tak jako mnoho jiných vyšla na náměstí a na popud jednoho muže stoupla na podium a řekla, že je čas na změnu....a to stačilo k tomu, aby se jí změnil celý život. A nejen jí, ale celé rodině.

MAGDA - je malá holčička, kterou po nepovedeném převratu v roce 1989, umístili do "ozdravovny", kde ji měl stát vychovat tak, aby byla elitou v socialistické republice. 

Zatím je to jen malá holčička, která nechápe proč jí rodiče nechtěli. Proč musí být sama mezi dalšími s podobným osudem.

Československá socialistický republika se stala vojenským státem. Na každém rohu jsou vojáci. Lid je tak vystrašený, že nikdo nikomu nevěří. Protože za donášení se získávají kredity, které můžou život trochu ulehčit. 

Jenže je tohle vlastně život?

Wau....až mi z toho šel mráz po těle. Představa, že tak by to možná mohlo být kdyby se to v listopadu 1989 zvrtlo....no, tak to by bylo strašné.

Paní Morštajnová je tak úžasná vypravěčka, tak uvěřitelná a empatická. Její popisy vnitřních myšlenek ať už Marie nebo malé Magdy jsou neskutečně opravdové a realistické.

Kniha se nedá odložit. Chcete vědět jak to dopadne. Vnímáte, že se nitky zapletou a potřebujete vědět jak...... 

Zamyšlení nad tím jak by to dopadlo kdyby to v listopadu 1989 nedopadlo.....to může být námět na mnoho úvah. Naštěstí jen úvah.

Děkuji Hance z e - shopu MEGAKNIHY.CZ za zaslání knihy.


HODNOCENÍ


ANOTACE

Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají. Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.


9 komentářů:

  1. Na jedné straně kvituju snahu ukázat, jak by to dopadlo, kdyby to dopadlo blbě. A tady vidím opravdu obrovský přínos - docela tomu věřím, že by to mohlo být tak obludné. Na druhé straně mě knížka děsila, a opravdu mě deprimovala a to já nerada. Za mě by si Mornštajnové knížky měli přečíst všichni. Každá má v sobě námět k přemýšlení. Nejvíc mi řekly Tiché roky. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě kniha nedeprimovala, pořád je to jen fikce :-) Taky to mohlo dopadnout tak, že by komunisti vyhráli a vzali si ponaučení.....Vládli by s lidskou tváří :-)

      Vymazat
  2. Nevím kolik vám je, ale takovými výmysly blbnou hlavu mladým ti, kteří před rokem 1989 nebyli na světě. Určitě nebylo tolik zla a podvodů jako teď v takzvané demokracii. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi 48 let, takže jsem totalitu zažila.
      Mladí lidé jsou dost inteligentní na to, aby pochopili, že se jedná o fikci.
      Nicméně....váš názor je váš názor.

      Vymazat
  3. Četla jsem od A.M. Tiché roky a Hanu, obě knížky se mi moc líbily. U této trochu váhám - čtení o tom, jak to dopadlo špatně, mne úplně neláká. I když recenze, které jsem četla, jsou vesměs velmi pozitivní, takže to možná zkusím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen si to přečti :-)
      Je to dost extrémní možnost toho jak by to mohlo dopadnout, ale je to možné.....stejně jako je možné, že by to, i přes výhru totality, mohlo vypadat docela dobře :-)

      Vymazat
  4. Nedávno jsem četla od autorky Hanu, která byla skvělá a chtěla bych si přečíst i další knihy od ní :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Listopad jsem četla, stejně jako všechny knihy od Aleny Mornštajnové. Její knížky jsou úžasné, nemohla jsem se od nich odtrhnout a jen četla a četla, vše ostatní šlo stranou...Nejsou to knížky nikterak veselé, ale takový je život. Děkuji za upoutávku na tuto autorku ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Tuto knihu mám, ale zatím jsem se k ní ještě nedostala. Musím to napravit. :) Takové knihy mě nesmírně baví.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.