neděle 22. srpna 2021

SOPHIE VILLARDOVÁ: SEN O ŠTĚSTÍ

 Další příběh o silné a odvážné ženě, vycházející v nakladatelství METAFORA.

Příběh Peggy Guggenheimové, bohémky a milovnice umění žijící v letech 1889 - 1979.

Ženy, která zachránila mnoho uměleckých děl před zničením.

Píše se rok 1937 a Peggy je v Paříži, kterou nade všechno miluje. Je rozvedená, ale finančně zajištěná. Miluje umění, proto se rozhodne otevřít vlastní galerii.

Jenže to nelze v Paříži, proto se Peggy vydá do Londýna.

Jenže nad celou Evropou se stahují mraky. Všichni mluví o válce. Peggy tomu moc nevěří, situaci podceňuje a galerii otevře. A to velmi pompézně a velkolepě - výstavou Vasila Kandinského.

Jenže válka vypukne. Umělci opouštějí velká města, stěhují se do Ameriky a na umění není čas ani nálada.

Peggy odjezd oddaluje a přemýšlí co dělat. Rozhodne se zachránit co nejvíce obrazů, soch a jiných uměleckých kousků tak, že je dostane do Ameriky.

Peggy byla opravdu silná a umanutá žena. Měla mnoho milostných dobrodružství, ale její velkou láskou se stal Samuel Beckett. Jenže žena míní a muž mění.....

Peggy se mi občas zdála lehkomyslná, až naivní - dlouho odmítala odjet do bezpečí, některé z jejích pašovacích dobrodružství prošlo jen tak tak, mohla dostat do problémů hodně lidí.

Svého snu mít galerii se nevzdala ani v Americe.

A jak to dopadlo?

To si přečtěte sami. A vezte, že pokud vás umění baví, knihu neodložíte.

-KLIK- 

HODNOCENÍ



ANOTACE

Paříž, 1937. Vzpurná dědička Peggy Guggenheimová si užívá života v oslnivém bohémském světě francouzské metropole, kde jedna okouzlující koktejlová párty následuje druhou. Ale Peggy má sen. Chce otevřít vlastní galerii a konečně se postavit na vlastní nohy. Pak se zamiluje do vysokého muže se zářivýma očima: spisovatele Samuela Becketta.


Ale ale hvězdy jejich lásce nepřejí, protože Peggy může uskutečnit svůj sen jenom ve vzdáleném Londýně, daleko od Becketta. Na obzoru se sbírají temné mraky – a když válka donutí bezpočet umělců uprchnout z Evropy, Peggy pomáhá, komu může, a riskuje jak svůj život, tak svou lásku.





2 komentáře:

  1. No, jak dopadla kniha, to nevím, ale pro nás to ve skutečnosti dopadlo víc než dobře. Peggy se hned po válce vrátila do Evropy a jednom paláci v Benátkách otevřela vlastní muzeum. Byla jsem tam je to nádhera. Do toho v New Yorku, které založil její strýc se asi nepodívám...
    Děkuji za typ na knihu a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.