čtvrtek 13. října 2022

PŘEČTENO: LÉTO 2022

Knihy, které jsem přečetla za léto jsou rozmanité. Na některé z nich jsem psala samostatné články, na některé je napíšu. Tady je takové rychlé shrnutí a zhodnocení.


DĚTSKÉ ZOUBKY



Suzette se nedaří navázat vztah se svojí sedmiletou dcerou, která nemůže – nebo nechce – mluvit. Už od jejího nejútlejšího dětství cítila, že ji Hanna odmítá. Suzette připadá, že ji její dítě nenávidí, a ta myšlenka jí děsí.

Alex by chtěl věřit své manželce, že se jejich dcera chová krutě a nenormálně, jenže s ním přece normálně mluví! Je Hanna jen zlobivá holčička, jejíž chování pramení z vysoké inteligence, kreativity a snad i osobního kouzla? Nebo se opravdu snaží svojí matku zabít?

HODNOCENÍ: BLBOST

BYT NAD SEINOU


Aurelia, Estelle a Sophie. Tři ženy rozdělené časem, tři propojené osudy. Jedna žije v současné Paříži, druhé dvě v Paříži okupované nacisty. Každá musí najít odvahu, čelit nástrahám měnícího se světa, napsat další kapitolu v historii své rodiny. Napínavý příběh z pera oceňované kanadské autorky potěší čtenáře Natashy Lesterové a Kirsty Manningové.

HODNOCENÍ: Moc hezké, ale knihu na toto téma jsem už četla. Tahle je veeeelmi podobná a ta druhá se mi líbila mnohem víc. Byla to Skříň plná Diora.

DŮM NA RIVIÉŘE


Paříž, 1939: Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. Domnívají se, že pro ně pouze katalogizuje umělecká díla a netuší, že kradou národní poklady do svých soukromých sbírek. Jenže to se mýlí. Dívka pečlivě dešifruje jejich poznámky a předává informace odboji.
Éliane však rozehrála nebezpečnou hru. Odváží se svěřit svá tajemství muži, kterého kdysi milovala? Nezradí ji znovu? Nemá šanci to s jistotou zjistit… dokud ji večírek v úchvatné vile na Francouzské Riviéře nevystaví zcela nové úrovni nebezpečí.

Současnost: Remy Langová chce zapomenout na tragédii, kvůli níž se její život ocitl v troskách, a proto se vydává do domu na Riviéře, který za záhadných okolností zdědila. Během třídění knih objevuje evidenci uměleckých děl ukradených během druhé světové války. V šoku zjišťuje, že její součástí je i obraz, který už od dětství visí na stěně jejího pokoje. Kdo vlastně byli její předci? Neskrývá dům na Riviéře větší tajemství, než jakému je Remy schopná čelit?

HODNOCENÍ: Moc hezké, ale opět platí to co jsem psala výše.

KANIBAL Z NINE ELMS


Kate Marshallová byla před patnácti lety mladou vycházející hvězdou londýnské policie a se svými kolegy pracovala na vyřešení případu krutého sériového vraha, kterému novináři začali přezdívat Kanibal z Nine Elms. Ač se jí případ podařilo vyřešit, málem při něm přišla o život. Po soudním líčení se z ní stal obětní beránek a Kate musela od policie odejít. Nyní přednáší na univerzitě kriminologii a snaží se žít obyčejný život. Když jí však dorazí e-mail s žádostí o pomoc, minulost se jí chtě nechtě vrátí. Shodou okolností tento e-mail přichází v době, kdy policie vyšetřuje případ sériových vražd mladých dívek, které až nebezpečně připomínají případ Kanibala z Nine Elms. Se svým asistentem se vrhá do spletitého vyšetřování v roli soukromého detektiva, snažíc se tohoto napodobitele chytit za každou cenu.

HODNOCENÍ: Super

MLHA NAD SHADOW SANDS


Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha?


Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.


Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí?


Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

HODNOCENÍ: Super

NEKLIDNÁ KREV


Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že před sebou mají ďábelsky složitou záhadu související s tarotovými kartami, pochybnými svědky a psychopatickým sériovým vrahem. A zjistí, že i případy staré desítky let mohou být smrtící.

HODNOCENÍ: SUPER

PEKÁRNA PLNÁ ŽIVOTA


Do Halleholmu, idylického pobřežního maloměsta nedaleko Stockholmského souostroví, dorazil podzim. Život Lovisy Lindegrenové se po událostech knihy Pekárna s vůní skořice konečně ustálil. Se svou Pekárnou má velké plány a slibně se vyvíjí i její vztah s Axelem. Když však do jejich životů zasáhne nemoc, klid a pohoda jsou ty tam.


Lovisu totiž přese všechno dobré, co v posledních měsících zažila, nepřestávají pronásledovat vzpomínky na sestru Cecílii, která podlehla rakovině. Jak se vypořádá s tím, že by další blízký člověk měl podobně trpět?


Dokáže být svým milovaným oporou? Navíc se zdá, že nejde o jedinou krizi, která má město s blížícím se sněhem postihnout. Podaří se Algotovi, nejoblíbenějšímu halleholmskému důchodci, zdárně najít rodinu na druhé straně zeměkoule? Jak si má Lovisa vysvětlit záhadné chování své nejlepší přítelkyně Rebeccy? A dokáže se konečně vyrovnat se ztrátou Cecílie a napravit vztah s Axelem?


Pekárna plná života je pokračováním vřelého rodinného příběhu, odvíjejícího se v kulisách malebného městečka Halleholm, v němž se tradice a staré křivdy setkávají s moderní romancí a intrikami – to vše nad čerstvými skořicovými šneky a šálkem horké čokolády.

HODNOCENÍ: Hezké. 

Samostatný článek TADY.

Četli jste některou z nich? Jaká kniha vás v poslední době zaujala?

2 komentáře:

  1. Četla jsem oba tituly od Bryndzy a líbily se mi. Teď čtu Žítkovské bohyně a z mého letního čtení mne zaujaly knížky od Angely Marsons a Dokonalé stopy od Helen Fields.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.