sobota 14. ledna 2023

LISA SEE: OSTROV ŽEN MOŘE

 Od této autorky jsem nic nečetla. Vím, že je velmi dobře hodnocena, a proto jsem to chtěla napravit. Zaujala mě?


HEJNO - legendární společenství žen, které se potápí bez jakýchkoliv přístrojů, do hloubek, které by nikdo jiný nezvládl. Tyto ženy z korejského ostrova Čedžu, se musí plně spoléhat jedna na druhou. Jsou to neskutečně houževnaté, silné a pracovité osoby.

Jong-suk a Mi-dža jsou mladé dívky, které právě začínají život hejno. Jsou to nejlepší kamarádky. Sdílejí spolu všechno - radosti, kterých je tak málo. Strasti, smutky, přání.....Píše se rok 1938.

Je jasné jak se bude jejich život odvíjet - rodiče jim vyberou ženicha, ony se do něj postupně zamilují, stále budou hejno, manžel bude hlídat děti, popíjet a utrácet peníze, které ony vydělaly. Tak je to prostě léta zavedeno.

A ony jsou s tím smířené, protož nic jiného neznají. Ale bude to opravdu tak? Začne válka, ženy se začnou bouřit proti vládě, mladé Korejky začnou chtít, aby byl i jejich hlas slyšet.

Jong - suk a Mi - džu osud rozdělí. Něco se stane....něco strašného. A Jong - suk už nikdy nechce Mi - džu vidět.

V této knize se zastavil čas. Ženy žijí utlačované, neskutečně tvrdě pracují nejen v moři, ale kolem rodiny, na poli. Jsou ponižované a utiskované. Příběh dvou kamarádek a jejich osud mě opravdu uchvátil. Není to plytké vyprávění, ale dozvěděla jsem se spoustu skutečností o životě hejno. Je to neskutečně zajímavé a vlastně nepředstavitelné. V knize je poutavě popsána i víra v dávné bohyně, které jsou ( na některých místech) dodnes uctívány.

Tato výjimečná kniha vyšla v nakladatelství Jota


HODNOCENÍ


ANOTACE

Ostrov žen moře vypráví osudy Mi-dži a Jong-suk, dvou dívek, které patří k jednomu z mnoha výlučně ženských potápěčských společenství na korejském ostrově Čedžu. Po stovkách ponorů a letech přátelství Mi-džu a Jong-suk rozdělí vnější síly, které nemohly nijak ovlivnit. Dlouhá desetiletí – počínaje japonskou kolonizací ve 30. a 40. letech přes druhou světovou válku a korejskou válku až po éru všudypřítomných mobilů a neoprenů – mezi oběma ženami přetrvává výjimečně blízký vztah, i když přátelství postupně vystřídá nenávist a vina, aby nakonec dospěly ke smíření a odpuštění.

Román přináší vhled do jedinečné a neopakovatelné kultury ostrovního společenství, v němž mají hlavní slovo ženy, které se věnují nebezpečné fyzické práci pod hladinou i na souši, zatímco jejich manželé pečují o děti.



4 komentáře:

  1. Mě nějak nelákají (nevím proč) příběhy situované do Asie, takže jen podle anotace bych po knize určitě nesáhla. Ale tvá recenze zní dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se příběhy z prostředí Asie zdají takové tajemné, exotické :-)

      Vymazat
  2. Tuto autorku neznám, knihu také ne. Dle recenze toto není můj šálek kávy :-)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.