pátek 10. února 2023

LISA BARR: Žena v ohni

 Nabídku z Metafory na knihu Žena v ohni jsem přijala hned. Obrazy, staré křivdy, ukradené umění, válka - témata, které mám ráda.

Julie je mladá reportérka, která dostala zvláštní úkol. Vypátrat legendární obraz, který se ztratil/byl ukraden nacisty. A zadavatel tohoto úkolu je proslulý návrhář luxusní dámské obuvi Ellis Baum.
Jenže je tu i neúprosná, mocná Margaux. Galeristka, která po obraze pátrá taky. A jde přes mrtvoly.


Taky je tu Adam, vnuk Ellise, který má své démony. Je zde i Dan Mansfield, novinář, který je ověnčen cenami....Zákulisí galerií, bohatých celebrit a minulost, která se neodpouští. Závist, strach, stará tajemství, bezskrupulnost a bezohlednost. Tohle všechno se vznáší kolem jednoho nevídaného obrazu.


Kniha se četla velmi dobře, postav tam bylo dost, ale nijak jsem se v nich neztrácela. Na odhalení pravdy o obraze jsem se těšila, i když jsem tušila jak to bude. 
Kniha se bude líbit všem, kdo má rád detektivky, kde nejsou hlavními hrdiny policisté, kde minulost ovlivňuje přítomnost a kde je i kapka romantiky.

Více o knize ZDE.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Jules Rothová je mladá nadějná novinářka. Když se jí podaří získat práci u Dana Mansfielda, špičkového investigativního reportéra, její první úkol je neobvyklý a přísně tajný: má najít legendární expresionistický obraz, který před více než 75 lety uloupili nacisté a od té doby o něm nikdo neslyšel. Ztracený portrét nádherné a tajuplné ženy touží získat světoznámý návrhář a Danův osobní přítel, kterému už nezbývá mnoho času. Po tomtéž plátně zatím v Evropě pátrá také provokativní galeristka Margaux de Laurentová, bohatá žena bez skrupulí, zvyklá dostat, co si přeje. V cestě jí stojí pouze Jules a její odhodlání.

Mladá žena se stále víc zaplétá do mezinárodního uměleckého skandálu a zjišťuje, kolik zrůdností nacisté na poli umění napáchali a že řada z těchto zločinných křivd není dodnes uznána, natož napravena.
Strhující děj s prvky thrilleru je založený na historických skutečnostech a dává čtenáři nahlédnout do zákulisních praktik světa umění a nelegálního obchodu s kradenými uměleckými předměty. Žena v ohni vypráví příběh silné ženy, jež stejně jako umělecké dílo dokáže prozářit svým jasem dějiny i lidská srdce.





1 komentář:

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.