Tento recept jsem měla moc ráda a pekla ho jako mladá maminka. Pak ho vystřídaly nové recepty, zajímavější, složitější. A já na něj zapomněla. Nedávno na mě vyskočil kdesi na sociálních sítí a já ho opět s radostí upekla.
SUROVINY
- 400 g hladká mouka
- 250 g Hera
- 1 vejce
- 1 lžíce třtinového cukru ( nebo krystal)
- 1 prdopeč
- 7 lžíc mléka - přidávat postupně
Ze surovin vytvoř těsto. Mléko přidávej postupně, těsto musí být tužší, protože se bude válet-
Nechej 1/2 hodiny odpočinout.
NÁPLŇ
- 1 kg nastrouhaných jablek
- 8 lžíc cukru - třtinový nebo krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- skořice
Jablka nastrouhej, pocukruj a nechej ať pustí šťávu. Tu pak slij do hrníčku a vypij - je to velká dobrota.
Pak smíchej se vším ostatním.
Nyní těsto rozděl na dvě poloviny a každou vyválej na dva obdélníky, aby se vešly na plech.
Neboj, půjde to. Plech mám klasický. Vymazaný a vysypaný.
Na těsto dej jablečnou náplň a přikryj druhým těstem.
Upeč ve vyhřáté troubě na 180 st. 30 - 40 minut. Po vychladnutí pocukruj, nakrájej, uvař dobré kafe a užívej si chuť jablíček, skořice....prostě podzimu.
Dobrou chuť.
Znáte tento recept? Napište mi.
Tak to je krásná vzpomínka na dětství - toto pekla moje babička a já tu buchtu (u nás bylo všechno sladké "buchta") milovala. Děkuji za připomenutí a přeji krásný víkend.
OdpovědětVymazatEvka
U nás byly taky jenom buchty :-) Všechno na plechu byly buchty, to jen řez zní trochu víc nóbl než buchta :-)
VymazatMíšo, doma jsme to nikdy nepekli (máma je vyznavačka závinů), ale mívali jsme to jako moučník v závodce (dokud jsme ještě měli moučníky, později byly obětovány za větší porce masa při nezvýšení cen). Až se nám zas na chalupě urodí jablka, tak to vyzkouším, bude to fajn změna po štrúdlech.
OdpovědětVymazatHezký den
Já štrúdl moc nemusím, takže hledám jiné možnosti co s jablíčky. Věř, že tato sklidí úspěch.
VymazatTenhle řez si kupuju na Mníšku v cukrárně, je to mňamka. Mají ještě v tvarohové variantě. Recept jsem dlouho sháněla, dala mi ho sousedka a já na něj ještě později narazila v jedné pečící příloze Blesku.
OdpovědětVymazatJe to klasika, která neomrzí.
VymazatTo vypadá hodně dobře. :)
OdpovědětVymazatA hlavně dobře chutná :-)
VymazatTuhle buchtu dělávala babička, to byla taková dobrota 😊 Musím si ji taky někdy upéct 🍁🍀
OdpovědětVymazatRozhodně ji upeč...je výborná a poměrně jednoduchá.
VymazatMňam, peču něco podobného a je to hrozná dobrota :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Přesně tak.
Vymazat