Moc asi ne, že? A když, tak možná klasické švestkové.
Ale já si uvařila HRUŠKOVÉ..... Uhádnete na co jsou nejlepší?
Úkol č. 1 je : sehnat sušené hrušky! A to je úkol nadlidský....alespoň tady u nás na Moravě. Naštěstí mám kolem sebe dobré dušičky (děkuji Dáši) a hrušky mám.
Již se koupou :-) |
Upozorňuji, že bude, co se týká gramáží, velmi nekonkrétní, protože za a) to není až tak důležité, za b) kdo by chtěl furt něco vážit a za c) každý máme jiné nároky na sladkost :-) d) dělám je poprvé, takže sama pořádně nevím :-)
- 1 kg sušených, celých, divněvypadajících hrušek, které mi připomínají kouzelné ovoce z fantasy příběhů:-)
- Cukr- a jsme u toho. Napíšu půl kila a někdo řekne Tolik? A jiný Tak málo? Prostě si ho tam foukněte kolik chcete. Já dávám třtinový, ale není podmínkou úspěchu
- Badyán, hřebíček, celá skořice- přiměřeně :-)
A to je vše, přátelé.....
Hrušky dej do hrnce a zalij vodou, ať se pěkně celé koupou. Aby nebyly tak osamělé, přidej koření. A zapal pod hrncem oheň. Vař do změknutí. Trvá to cca hodinečku pouhou.
Sceď tuto nevzhlednou masu ( vodu ale nechej, ta bude ještě potřeba), vyber koření, které už svou práci zde odvedlo. Mimochodem, kuchyní se poline vůně Vánoc :-)
Uvařeno a scezeno |
Nyní nastal čas hrušky odstopkovat a zmasakrovat, což znamená-pomlet na masovém mlýnku.
Už to vypadá jak povidla, což? :-)
Šup zpět do hrnce, hop na ně cukr a přilij nemnoho vody, ve které se vařily ( doufám, že už neprotekla trubkami?).
A vařime.....a mícháme....a dle hutnosti přilíváme nebo ne, vodu.
A vařime.....a mícháme....a dle hutnosti přilíváme nebo ne, vodu.
Za chviličku pouhou, opravdu stačí jen projít varem, je hotovo. Pokud se vám podařilo přilít vody víc než dost, nevadí, vařte do odpaření a požadované hustoty.
Teď už naplníme připravené čisté a suché skleničky, pořádné utáhneme víčka a s láskou uložíme do spíže, kde budou čekat na........
já je dávám vzhůru dnem |
Zde ještě nenačančané, bez ubrouskových kloboučků.Toto množství je ze 2 kil hrušek. |
Viz otázka na začátku článku: Na co jsou nejlepši hrušková povidla?
No přece na pravé a nefalšované VALAŠSKÉ FRGÁLY :-)
P.S. Recept mám, ale je prý tajný.....ale možná...........:-)
Tak hrušková povidla bych si fakt dala. Jenže hrušky nemaje, pustit se do nich nemohu :o)).
OdpovědětVymazatÁla
Mňam, frgály, hned bych si dala. :-) hrušková povidla jsou výborná. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld