sobota 11. dubna 2015

Robert Galbraith: Hedvábník






Další román paní Rowlingové, který píše pod chlapským pseudonymem. Už ani nemusí, je snad všem jasné, že psát umí. Ani tentokrát jsem nebyla zklamaná, i když nadšení bylo menší než u předchozího Volání kukačky.




Nejdříve o čem kniha je. Tady je oficiální anotace z databáze knih:

 Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní - stejně jako to už dříve udělal - a chce, aby ho detektiv našel a přivedl zpátky domů. Jakmile Strike zahájí vyšetřování, je stále jasnější, že za Quinovým zmizením je více, než si jeho žena připouští. Spisovatel právě dokončil rukopis nové knihy, ve které vykreslil velmi jedovaté karikatury téměř všech svých známých. Pokud by byl román vydán, rozvracel by životy - je tedy mnoho lidí, kteří by si mohli přát Quina umlčet.


Mám ráda Cormorana, protože není vyumělkovaný ani nijak vystajlovaný...nebo jak bych to řekla. Je prostě svůj. 
Mám ráda Robin, ze stejného důvodu. To, jak se vyvíjí vztah mezi oběma, je přirozený. Někdo někam napsal, že je předvídatelný A to je, prý, špatně. No, ono to tak ale je i ve skutečném životě, ne?
 Nesnáším červenou knihovnu, kdy od první věty románu, vím, že komtesa XY, zuby nehty bráníc se, vikomtovi ZŽ, nenávidíc ho hrobovou nenávistí, a celou knihu, snažíc se ho zničit, zkompromitovat, a zmrzačit, mu v posledním odstavci padne kolem krku, šťastná, že je pořád bohatý, zdravý a vlivný. Fuj, to bylo dlouhé souvětí :-) 
Chtěla jsem touto dlouhou větou říct, že, i když se možná vztah Cormorana a Robin posune blíž, neděje se to sladkobolně a pocukrovaně :-) A možná se ani neposune směrem mileneckým....co můžeme my, čtenáři, vědět kudy se ubírají myšlenky geniů? ( hahaha)

Proč tedy moje mírné zklamání?
Prostě jsem se občas přistihla, že čtu a při tom myslím na to, co budu zítra vařit :-o No, a to je průser u každé činnosti, že? Což nejspíš znamená, že to chvilkami bylo mírně nezáživné. 

V každém případě se těším na další knihu, paní Rowlingová :-)


6 komentářů:

  1. Ještě se mi do ruky ani jedna nedostala, ale určitě dostane ;-). Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji přečíst v pořadí jak byly vydány. Není to nutnost, ale vztahová linka Cormorana a Robin se lépe chápe :-)

      Vymazat
  2. No este som ani jednu necitala, ale znie to lakavo. Momentalne som viac zamerana na knihy pre deti a to co chcem ja ide bokom. Verim, ze to je docasne a budem opat sediet s dobrou knihou. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doporučuji Prázdné křeslo, to je první kniha, kterou psala pod pseudonymem. Neni to detektivka, ale velmi zajimavá sonda do života lidí na malém městečku:-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Jejda, děkuji za opravu:-) Prázdné křeslo je od Deavera.

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.