A já si uvědomila, že jsem si kdysi uložila recept, ale nikdy neupekla. A tak bylo načase to změnit :-)
INGREDIENCE:
TĚSTO:
- 100 ml mléka - vlažné
- 90 g másla - rozpuštěné
- 2 vejce
- 50 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 20 g droždí
KRÉM:
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 30 g hladké mouky
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
- rozinky v rumu - kdo nemá rád. nedává. Já je zapomněla vyfotit :-)
Všechno pohromadě. Není toho moc, že? |
Do teplého mléka s cukrem rozdrobím droždí. Jak vidíte já dala mouku, ve které jsem vytvořila důlek a kvásek dělám přímo v míse.
Kvásek |
Přihodím 2 celá vejce a rozpuštěné máslo.
Už je tam všechno. |
A teď začíná mazlení s těstem. Trocha síly a mnoho lásky, aby vzniklo hladké těsto. Jak říkala moje babička - musí dělat bubliny, pak je zaděláno. Teď ho přikryji a uložím k odpočinku někam do teplíčka.
Jde to snadno a rychle. |
Nyní je čas na přípravu náplně. Mléko s cukrem přivedu k mírnému varu a přisypu mouku. Teď to chce pořádně metličkou šlehat, aby nevznikly žmolky nebo aspoň, aby jich tam nebylo moc :-) Vzniklou kaši musím nechat vychladnout.
Heslo dne: Žmolkům stop! |
Do studené/vlažné kaše přimíchám 2 žloutky. Mám štěstí, že mi kamarádka nosí domácí vajíčka.....
2 žloutky od slepiček domácích. |
....vidíte tu barvu? To umí jen domácí vajíčka :-) Teď je čas dát domácí vanilku. Jak se dostávají vanilkové zrníčka z vanilkového lusku psát nemusím, že?
Vznikne žluťounký domácí puding |
Formu na dort si vyložím pečícím papírem, jen dno. Kousek těsta si na dno rozprostřu....
Zbytek těsta rozválím a natřu náplní. Doporučuji ne moc k okrajům.
Krása :-) |
Posypu rozinkami a zamotám jako roládu.
Teď se připravte na trochu práce, u které budete nadávat. Roládu je nutno krájet na řezy...bystré hlavičky už ví....ano, bude to vytékat, zašpiní se deska i vaše ruce, ale neklesejte na mysli :-) Takže ukrojím řez cca 5 cm a položím řeznou stranou do formy. To co vyteklo, dám nahoru. Bude to vypadat vcelku nevzhledně, ale je to přece kynuté těsto, vykyne v krásku.
Na fotce to vypadá líp než ve skutečnosti :-) |
A zde prosím, čerstvě vytažený CHINOIS
Těší mě, Chinois... |
A tady už vychladlý, připravený k prvnímu zakrojení....
Je to ideální pečivo ke snídaní, k čaji nebo kávě. Stejně jako dětem na svačinu.
Dobrou chuť :-)
No Míšo, krásně jsi se s ním vymazlila :o). Předpokládám, že chutnal ? Brzy ho také upeču.
OdpovědětVymazatJe to prostě fešák :o).
Ála
Vypadá krásně, recept si ukládám a někdy určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazat