sobota 27. února 2016

Gillian Flynn: OSTRÉ PŘEDMĚTY

Třetí kniha této spisovatelky, kterou jsem přečetla, i když ji napsala jako první. Už několikrát jsem si říkala, že prostě nesmím číst víc jak dvě knihy od jedné autorky, po sobě. A navíc takové temné thrillery....Nicméně jsem si v knihkupectví DOBRE-KNIHY vybrala ....



V malém městečku, kde každý každého zná, se ztratí děvčátko. No, vlastně třináctiletá puberťačka. Městem jde panika a strach, protože....se to už jednou stalo. Loni se pohřešovala stejně stará teenagerka. Našli ji....mrtvou, v potoce, s vytrhanými zuby.

Všichni se bojí, že to bude stejné. Mýlí se...není to stejné. Najdou ji uškrcenou, zaklíněnou ve štěrbině mezi dvěma domy. Stejné je jedno....má vytrhané zuby.

Do městečka přijíždí Camille, novinářka, která tady vyrůstala. 
Která žila v bohaté a ctěné rodině. 
Která tady má matku, otčíma a nevlastní sestru, kterou nezná. 
Která měla vlastní sestru, ta zemřela....dávno.
Která miluje nápisy....na vlastním těle....tvořené žiletkou, nožem, nůžkami.
Co se tady, sakra, děje?


Kniha začala výborně. Opravdu mě zajímalo co se Camille stalo. Jasně, že něco v rodině, protože za všechno, co se nám nedaří, může rodina, potažmo matka. Ne?

Amma - nevlastní sestra Camille. Puberťačka, zlá, smutná, vypočítavá, dětinská, mrcha, chudák holka....Nebo jen někdo, kdo hledá lásku?

Adora - jejich matka, tak...jižanská. Samé OCH a ACH. Dělá to co se od ní očekává. Studená jako psí čumák, ale přitom tak pečující. Bohatá dáma, která je ctěná....matka, které umřelo dítě. Co může být horšího?

John - bratr zavražděné. Pláče kudy chodí, oplakává svoji sestru. Je podezřelý.

Tajemná žena/ víla/ čarodějnice - tu viděl kamarád zavražděné dívky. Ta ji odvedla a pak už ji nikdo neviděl. Ta nebo ten? Žena nebo muž? Nebo.......

Ti ostatní - obyvatelé městečka. Šušká se, že zavražděné dívky nebyly žádní svatoušci. Nikdo nemá rád přistěhovalce. Nikdo nemá rád ty, co se vymykají normě.....




Kniha pěkně plyne, Camille vyšetřuje, ubližuje si, rozplétá osudy, zapletá se s.....různými lidmi. A najednou jako by někdo řekl autorce: " Gilli, rychle ukonči to. Musíme vystupovat." 
A Gilli rychle, rychle, zbrkle, na dvaceti stranách všechno vysvětlí, rozuzlí, ukončí! A pak si vzpomene, že každý thriller musí mít konec úplně jiný, tak tam ještě pár stran přidá.

Škoda toho zbrklého, rychlého konce, protože jinak byla kniha dost dobrá.

HODNOCENÍ


Děkuji knihkupectví DOBRÉ - KNIHY za poskytnutí knihy.


Pokud máte chuť si přečíst recenze dalších knih Gillian Flynnové, odkazy jsou tady:



2 komentáře:

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.