středa 15. března 2017

KIM VAN ALKEMADE: Sirotek č. 8

Dnes to bude trochu jiná kniha. Je podle skutečných zážitků. Téma, o kterém se moc neví ani nemluví.  Když jsem ji v nakladatelství BARONET objevila a přečetla anotaci, věděla jsem, že bude dobrá.

Bylo to tak?


Rachel a Sam jsou sourozenci, kteří se dostali do domova pro židovské sirotky. Stalo se to proto, že....to vám přece nemůžu říct :-)

Bohužel je museli v domově rozdělit. Každý šel do jiného, protože byly Rachel pouze 4 roky. Musela do sirotčince pro malé děti.
A tam se setkala s dr. Solomonovou. Nutno říct, že se píše rok 1919 a ženy se musí rvát o své místo na slunci. Ženy lékařky, vědkyně atd.. Dr. Solomonová je rentgenoložka a rozhodne se pro svůj výzkum, kterým si zajistí pozici na výsluní. Pozici mezi lékaři - muži, kdy ji, ženu budou muset uznávat.
Svůj vědecký úspěch založí na hypotéze, že krční mandle u dětí lze zničit rtg paprsky, ozařováním. Tít pádem se děti nemusí stresovat narkózou a vším co po ní může nastat.
Ale jak to dokázat?
Přece tím, že vybere 8 sirotků, 8 dětí, které bude ozařovat určitými dávkami rtg záření.
Rachel je č.8. Sirotek, který dostává nejsilnější porci....


Nyní je rok 1954 a Rachel je zdravotní sestra pracující v domově pro židovské seniory. A hádejte kohopak tam jednoho dne přivezou?
Ano, madam Solomonovou.
V této chvíli se dovídáme, že Rachel nic netuší o pokusu, který na ni byl páchán. To, že nemá vlasy ani řasy přikládá tomu, že byla v dětství nemocná.
Ale začne se zajímat o dr. Solomonovou a postupně si uvědomí, co na ní tahle vědkyně spáchala.


Kniha není zaměřená jen na tuhle zrůdnost, ale je to vyprávění o celém životě Rachel. O životě v sirotčinci, kde se setkala s bratrem. O touze milovat a být milován. O tom, že být jiný je těžké a žít s tajemstvím o sobě taky....
Je to kniha o volbě -  odpustit nebo se pomstít? Protože když se Rachel dozví celou pravdu, může se dr. Solomonové pomstít. Co udělá? Co byste udělali vy, kdybyste se dověděli, že všechno bylo jinak, že velká část vašeho trápení je vinou jedné ambiciózní lékařky? Že možná kvůli ní brzy zemřete?

Knihu Sirotek č.8 doporučuji všemi deseti. Vůbec nechápu, že se o ní tak málo píše.
Děkuji nakladatelství Baronet za možnost ji mít doma :-)

Když kliknete sem, dostanete se přímo na knihu.

HODNOCENÍ



ANOTACE:
V románu Sirotek č. 8 inspirovaném skutečnými událostmi vypráví Kim van Alkemade fascinující příběh Rachel Rabinowitzové, která si musí vybrat mezi pomstou a milosrdenstvím, když jako dospělá žena znovu narazí na lékařku, která ji coby malou holčičku podrobovala nebezpečným lékařským experimentům.

Jako malá se Rachel ocitla v sirotčinci, kde na ní lékařka Mildred Solomonová prováděla pokusy s ozařováním  rentgenovými paprsky, jež na ní zanechaly následky. O mnoho let později, kdy Rachel věří, že dokázala bolestné vzpomínky na dětství nechat dávno za sebou, je s temnou minulostí najednou znovu konfrontována. Jako ošetřovatelka v židovském domově pro seniory se opět setkává s nyní již starou doktorkou Solomonovou, která má rakovinu. Rachel ovládne touha donutit lékařku, aby uznala špatnost toho, co kdysi spáchala, a aby za to zaplatila. Postupně si ale sama začíná stále více uvědomovat, jak tenká hranice někdy vede mezi osudem toho, kdo léčí, a toho, kdo způsobuje jiným bolest.

4 komentáře:

  1. Knihu jsem nedávno dočetla. Je to moc hezky napsaný příběh viny a (ne)odpuštěný. Líbílo se i to, že je v příběhu zahrnutý celý život hrdinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím si knihu taky přečíst. Zpočátku jsem četla spíš rozpačité recenze, ale poslední dobou naopak nadšené. Takže kniha je na seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní recenze. Knihu jsem četla začátkem roku a rozhodně se mi líbila. Byla Nezapomenutelná!
    Můj pohled na knihu: http://umermaidky.blogspot.cz/2017/02/sirotek-c8.html

    OdpovědětVymazat
  4. Sirotka mám už delší dobu v plánu. Doufám, že se k němu konečně v dubnu dostanu :-)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.