pátek 7. dubna 2017

BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK

Všichni to známe, zbudou nám bílky, schováme je do lednice a po čase vylijeme. Protože - co s nimi? 
Já vám poradím. Není to žádný převratný recept. Bílkový chlebíček snad každý zná, ale já, která peču a vařím 25 let, jsem ho pekla poprvé. 

A potvrzuji, že je jednoduchý a moc dobrý. 

SUROVINY:
  • 8 bílků
  • 150 g třtinového cukru ( lze dát i moučkový)
  • 160 g polohrubé mouky
  • 70 g másla - jak vidíte použila jsem kokosovo mandlovou Ramu, kterou jsem měla v BB a nevěděla co s ní. Tady je výborná.
  • ovocný chlebíček ( kandované ovoce)
  • cca 100g čokolády




POSTUP

Z bílků a cukru ušlehej pevný sníh.


Nejspíše nebude úplně tuhý, vidíte na obrázku dole, že mi špičky nedělal. Je to spíše hustý krém.


Nyní je čas na mouku, kterou přidávej po lžičkách střídavě s rozpuštěným tukem....


...Ramu jsem rozpustila v mikrovlnce. Má jemnou kokosovou vůni, ale chuťově je spíše mandlová. Na míchání použij vařečku nebo stěrku a buď něžná :-)


Na scénu přichází ovocný chlebíček rozmělněný na kousky.


A co by to byl za dezert bez čokolády? Kousíčky udělají v chlebíčku malinká čokoládová jezírka....


Vlejeme do vymazaných forem. Jak vidíte množství je na dvě formy.


A pečeme. Pomaloučku na málo stupňů. Já mám stařičkou, plynovou troubu, kde nejsou stupně uvedené. Ale z netu jsem vyčetla, že se peče na 150 stupňů asi 40 minut. 
Na obrázku níže vidíte jak vypadají hned po vytažení z trouby.


Mají světle hnědé okraje, jinak jsou světlé.


Po vystydnutí a vyklopení.....není to krása? 


Připraveno k ochutnání...


Mňam.
Je to dobrota,
Napište mi svůj recept na bílkový chlebíček.


10 komentářů:

  1. vyzerá to byť chutné, ale ja by som tento recept ešte trošku viac vylepšila, aby bol zdravší a nemal toľko cukru :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  2. Já peču už taky sakra dlouho, ale bílkový chlebíček jsem ještě nepekla. Mně bílky moc nezbývají a když už, tak většinou skončí v pusinkách, protože ty miluju.
    Já kokosovou Ramu z BB taky dala do pečení (perník) a včera jsem ji zkoušela i za rohlík pod marmeládu a jde to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílkové pusinky nemám ráda, takže tohle je dobrá verze, když mám bílků moc.

      Vymazat
  3. Nikdy mi nezbude tolik bílků...Snad jenom o Vánocích a to jsou z nich kokosky:-)
    Chlebíček vypadá skvěle! Já bych pekla bez cukru(nebo jenom trochu), asi by mi stačila sladkost ovoce a čokolády:-)
    Pěkný den
    Henireta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani nevím kde se mi tolik bílků vzalo :-) Cukr je třtinový a v původním receptu je ho mnohem více. Navíc jsem ho nepolívala čokoládou, takže byl sladký tak akorát.

      Vymazat
  4. Abych pravdu řekla, nepekla jsem ho určitě nikdy. Ono mi taky nikdy tolik bílků nezbývá a když jsou třeba 4, upeču Pavlovu. Tvůj recept si Míšo ukládám, zkusím upéct z poloviční dávky - pro nás dva až až :o)).
    Měj hezkou sobotu.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přitom je to taková klasika....Dej vědět jestli chutnal.

      Vymazat
  5. Väčšinou pečiem len koláče ale toto skúsim. Vyzerá veľmi chutne :)

    https://zdravapanvicka.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Chlebíčky vypadají opravdu skvěle, zatím jsem nikdy péct nezkoušela.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.